Primii „vindecători” de boli genetice şcoliţi la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii „vindecători” de boli genetice şcoliţi la Cluj
Primii „vindecători” de boli genetice şcoliţi la Cluj

Facultatea de Psihologie va organiza primul masterat în consiliere genetică din Europa Centrală şi de Est. Domeniul prespune intervenţii psihologice, care au ca rol modificarea comportamentului pentru evitarea anumitor boli cu substrat genetic.

Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca va şcoli primii consilieri genetici din România, în cadrul masteratului de consiliere genetică, care va debuta în noul an universitar.
Potrivit lui Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, masterul reprezintă o premieră chiar şi în Europa Centrală şi de Est. Pentru această specializarea există 15 locuri bugetate şi 20 cu taxă, în valoare de 2.500 de lei pe an.

Consiliere prin modificarea stilului de viaţă

Consilierea genetică prespune anumite intervenţii psihologice, care au ca rol modificarea comportamentului în cazul unor pacienţi cu boli genetice.
„Dacă se ştie că în familia cuiva există predispoziţie spre obezitate, de pildă, se estimează riscul sau vulnerabilitatea de a manifesta aceaşi tulburare, iar consilierul genetic va schimba stilul de viaţă al pacientului, astfel încăt să se elimine orice risc, pentru a evita această tendinţă“, a explicat profesorul universitar doctor Daniel David, coordonatorul masteratului.
Practic, consilierul genetic analizează tulburările majore a două generaţii din cadrul familiei, iar în urma acestui proces poate depista care sunt bolile sau tulburările cu risc ale clientului. Părinţii copilului expus la o asemenea tulburare sau clientul în cauză este consiliat apoi în aşa fel încât să fie evitaţi factorii care le-ar putea declanşa. „Toţi ştim ce ne face rău sau ce trebuie să facem pentru a evita anumite neplăceri, însă nu ştim cum se poate face asta. Practic, acesta este rolul consilierului genetic“, a explicat David.

O adevărată modă în SUA

Conform şefului de catedră, masterul va fi realizat în parteneriat cu Catedra de Genetică din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“, şi se adresează medicilor, psihologilor, biologilor, asistenţilor sociali şi asistentelor medicale. Ideea acestui master a venit după ce David a văzut, în urmă cu şaseani, cum se aplică consilerea genetică la Mount Sinai School of Medicine din New York.
„Acolo meseria este într-o continuă dezvoltare şi este foarte apreciată, pentru că prin intermediul consilierilor
creşte calitatea vieţii. Să vedem, însă cum va fi primit la noi“, mai spune psihologul.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite