Primele probe la camerele stradale de luat vederi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele probe la camerele stradale de luat vederi
Primele probe la camerele stradale de luat vederi

Sistemul de supraveghere a fost testat şi urmează să fie pornit în câteva zile

Cineva este cu ochii pe tine. La acest lucru trebuie să se gândească slătinenii care merg pe stradă sau şoferii care vor să încalce regulile de circulaţie. Primele camere de luat vederi au fost amplasate în zonele cele mai circulate din oraş.
„Chiar dacă nu avem un grad de infracţionalitate ridicat, nu ne putem permite să îl lăsăm să crească. Vom monitoriza în acest fel şi traficul şi vom putea face adrese către poliţie dacă observăm că în anumite zone sunt şoferi care blochează strada sau care parchează pe trotuare sau în spaţiile verzi“, a explicat Minel Prina, administrator public din cadrul Primăriei Slatina.

Camerele vor capta imagini de la 300 de metri

Investiţia, în valoare de 52.000 de euro, se va finaliza la sfârşitul anului, când în Slatina vor fi amplasate 150 de camere. Acestea sunt montate în preajma locurilor de joacă pentru copii, în intersecţii şi în apropierea staţiilor de autobuz sau în centru, pe marile clădiri şi în cartiere. Au sistem audio, infraroşu, se pot mişca la 360 de grade şi au un zoom foarte puternic, putând capta imagini şi de la 300 de metri distanţă. Imaginile captate de camere vor fi monitorizate la dispecerat şi, în caz că sunt observate evenimente ce necesită intervenţia forţelor de ordine, acestea vor fi apelate şi trimise imediat la locul respectiv.

„Toate echipamentele sunt făcute şi montate de o firmă din Olanda, care a realizat sistemul de supraveghere de pe Aeroportul din Amsterdam“, a explicat Prina. Sediul dispeceratului va fi lângă primărie, unde în acest moment se fac amenajări.

Slătinenii nu vor să fie urmăriţi

Dacă pentru unii slătineni camerele sunt foarte utile, alţii se simt urmăriţi. „Poate aşa o să mai dispară din cerşetorii care stau prin centru. Mulţi dintre ei au început să fie agresivi şi îţi iau mâncarea sau sucul din mână. Te trag de geantă dacă nu le dai un ban“, a spus Emilia Boaţă, agent vânzări, 36 de ani.

Părerile slătinenilor privind montarea acestor sisteme video sunt împărţite. Sunt oameni pentru care camerele de luat vederi înseamnă reînvierea securităţii. „Ne întoarcem înapoi, în comunism. Suntem urmăriţi la serviciu, acum pe stradă, mâine - poimâine poate şi în casă“, a spus Mircea Ivan, de 57 de ani, agricultor.

Un alt slătinean nu vede utilitatea acestor camere şi afirmă că nu îşi au rostul. „Să le pună pe străzile principale, dar nu şi în cartiere. Acolo mai iese omul să ia o bere, să ducă gunoiul, îmbrăcat mai sumar şi pac, îl filmează camera“, a spus Laurenţiu Neacşu, de 31 de ani, inginer.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite