Primele maşini pe autostradă, la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele maşini pe autostradă, la TIFF
Primele maşini pe autostradă, la TIFF

Peste 150 de maşini au stat bară la bară, aseară, la proiecţia filmului „JCVD”, pe Autostrada Transilvania. Cel mai nou film al lui Van Damme, dar şi un tur al Autostrăzii i-au determinat pe cinefili să schimbe sălile confortabile cu maşinile.

Într-un apus feeric, cu lumină rece, portocalie, peste 150 de maşini s-au aliniat aseară, asemenea unor buburuze, în faţa unui ecran imens, înalt de 17 metri, aşteptând zgribuliţi să vadă un alt Van Damme. Festivalul Internaţional Transilvania s-a mutat pe Autostrada Transilvania, iar frigul şi vremea mohorâtă nu i-au ţinut departe pe împătimiţi să trăiască o experienţă pe jumătate americană, pe jumătate românească.

Cea românească a precedat-o celeilalte, cu un tur al autostrăzii. „Peisajul de pe marginea autostrăzii este extraordinar, dar autostrada mi s-a părut noroioasă. Oricum, ni s-a spus că nu este, încă, gata. Am venit, de fapt, pentru proiecţie, este interesant sentimentul ce ţi-l dă. E ca şi cum ai veni la un grătar şi o bere, şi mai vezi şi un film”, spune Raluca Ghircan, una dintre cinefile.

Film şi asfalt

21.30 fix. Tudor Giurgiu, directorul onorific al TIFF, şi Michael Mix, directorul de proiect al Autostrăzii anunţă frecvenţa pe care se poate asculta sunetul filmului. „Era normal să lucreze Transilvania cu Autostrada Transilvania”, a spus Mix, înainte de a da câteva detalii tehnice despre autostradă. „Sperăm să repetăm experienţa şi în următorii ani”, a completat Giurgiu.

După încă un film promoţional de trei minute, cu tronsoane de autostradă construite pe hârtie, Jean Claude Van Damme a intrat în scenă. În loc de aplauze, spectatorii au întâmpinat filmul cu ropote de claxoane.

Van Damme, în monolog

„JCVD” este un film în care muşchii superstarului de acţiune de serie B sunt puşi în plan secund. O ecranizare în care ai unica ocazie să îl vezi pe actorul belgian interpretând un monolog în limba franceză, în mijlocul unei acţiuni în care el este cel sechestrat într-o poştă din oraşul natal, Bruxelles.

Van Damme îşi face un bilanţ al vieţii în faţa camerei, mărturisind cu cinism greşeli şi lucruri pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Actorul îşi joacă, în film , propriul rol, trezindu-se în mijlocul unei situaţii în care faima sa păleşte, este dependent de droguri şi pierde custodia fiicei. „The Muscles from Brusselss”, cum este supranumit, nu mai câştigă, de data aceasta, fiind trimis la închisoare pentru extorcare.

Campanie pentru Muzeul de Artă

TIFF continuă, la Cluj, cu multe proiecţii de filme şi evenimente. Ca şi până acum, cei care doresc să dea o mână de ajutor pentru restaurarea Muzeului de Artă, o pot face mâine seară, mergând la film. Producţia „Pa-Ra-Da” va rula la Cinema Republica de la 20.30, iar banii proveniţi din vânzarea biletelor vor fi donaţi pentru lucrările de restaurare ale Palatului Banffy.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite