Primele de vacanţă bagă zâzanie între bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele de vacanţă bagă zâzanie între bugetari
Primele de vacanţă bagă zâzanie între bugetari

Funcţionarii publici nu vorbesc despre bonusuri nici măcar cu vecinul de birou. Angajaţii de la stat se feresc să recunoască dacă au primit sau nu banii pentru concediu, de teamă să nu fie daţi afară sau să nu fie nevoiţi să îi dea înapoi.

Decizia Guvernului de a îngheţa acordarea primelor de vacanţă i-a pus pe jar pe angajaţii din sistemul bugetar. Pe de-o parte sunt salariaţii care nu au primit bonusul pentru concediu până la comunicarea deciziei guvernamentale, iar pe de altă parte sunt angajaţii mai norocoşi, care au încasat banii pentru vacanţă.

Citiţi şi:

Prime de vacanţă de 610 lei, pentru salariaţii Dacia
Magistraţii nu vor salarii de vatmani şi cer grila de salarizare
Poliţiştii ar putea ieşi în stradă, din cauza lipsei de bani
adevarul.es Care sunt cele mai mari salarii din Spania

Cei cărora li s-a acordat prima nu discută despre acest subiect nici cu cei mai apropiaţi colegi, de teamă să nu stârnească vâlvă sau să nu fie priviţi cu invidie. Foarte mulţi se abţin de la comentarii, de frică să nu fie sancţionaţi disciplinar sau chiar concediaţi.

Un astfel de caz l-am întâlnit într-unul dintre birourile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Din patru salariaţi ai aceluiaşi birou, doar unul a primit prima de vacanţă în luna martie. Ceilalţi trei şi-au planificat concediile pentru sfârşitul lunii iulie şi pentru luna august, dar nu ştiu dacă îşi vor primi banii.

„Am luat prima de concediu în luna martie, pentru că am avut de achitat nişte restanţe la un credit. Colegilor mei nu le-am spus, ca să nu se supere pe mine“, a declarat unul dintre angajaţii norocoşi ai APIA. Acesta a completat că nu vrea să-i fie dezvăluită identitatea, fiindcă îi este frică să nu fie obligat să returneze banii. La APIA, prima de vacanţă valorează cât un salariu lunar net, din care se scade sporul de vechime şi cel de lucru în condiţii vătămătoare, de 10%.

La fel de secretoşi sunt şi angajaţii din administraţiile locale. De exemplu, la Primăria Ploieşti lucrează 233 de salariaţi, dintre care 133 au primit deja primă de vacanţă în valoare de peste 100.000 de lei.

Bugete mici, pretenţii mari

Bugetul total al instituţiei pentru anul în curs este de aproximativ 475 de milioane de lei, potrivit unor surse interne. „Eu am luat prima de vacanţă la sfârşitul lunii iunie. Am încasat 300 de lei. I-am adăugat la economiile strânse în restul anului şi am plecat câteva zile la munte cu familia. Îmi este teamă să declar ceva, de frică să nu intru în comisia de disciplină. Ştiţi cum e, când te apropii de 50 de ani nu te mai angajează nimeni“, a declarat o angajată a primăriei.

Tot la Ploieşti am întâlnit un angajat care nu a primit încă banii pe concediu. „Dacă va fi să mai primesc prima, va trebui să iau 700 de lei. O să mai fac o descoperire de card şi poate o să plec la mare“, ne-a spus salariatul.

Bonusurile, la mâna primarilor

Angajaţii din administraţiile locale care au funcţii executive ar trebui să primească prime de vacanţă cuprinse între 300 şi 700 de lei, iar cei din conducere, între 1.100 şi 1.400 de lei, a declarat Romel Neagu, preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală. Potrivit acestuia, aproximativ 60% din angajaţii administraţiei publice au primit prima de vacanţă pe 2009.

Restul salariaţilor stau la mâna primarilor care, în foarte multe cazuri, au decis de unii singuri blocarea primelor. „Sunt unii primari care au decis singuri să nu mai dea primele de vacanţă, pe motiv că nu mai au bani la buget“, a declarat Romel Neagu.

Există, însă, şi angajaţi din unele primării cărora li s-a promis că vor lua prime, fiindcă bugetul permite acest lucru. „Majoritatea instituţiilor publice acordă rapid, în aceste zile, primele, până nu apare actul normativ care să interzică asta“, a declarat unul dintre economiştii Primăriei Sectorului 4 al Capitalei.

Nici la penitenciare nu sunt bani

La fel de nemulţumiţi ca angajaţii din agricultură şi din primării sunt şi cei care lucrează în cadrul penitenciarelor, unde acordarea primelor de vacanţă a fost suspendată în luna martie a acestui an.

„Au apucat să îşi ia prima 35% din cei 12.500 de salariaţi ai Administraţiei Penitenciarelor. Primele au fost suspendate de către conducere şi ni s-a dat de înţeles că nu se vor mai acorda în acest an“, a declarat subcomisarul Sergiu Stupu, preşedintele Sindicatului Frăţia Jilava.

Privaţii sunt mai liniştiţi

În timp ce funcţionarii din sistemul bugetar îşi fac probleme dacă vor încasa sau nu prima de vacanţă, majoritatea celor din sistemul privat sunt mai liniştiţi, pentru că nu au încasat niciodată aşa ceva. „La societăţile private se acordă prime de Crăciun şi, eventual, de Paşte.

Cea de vacanţă nu prea se practică“, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Cu toate acestea, există şi companii private foarte mari, precum Dacia, care va acorda fiecărui angajat câte o primă medie de 610 lei, informează surse din companie, citate de Mediafax.

Fondurile totale alocate de Dacia pentru bonusuri se ridică la aproximativ 2,7 milioane de euro, dintre care 700.000 de euro reprezintă taxe şi impozite datorate statului.

Restanţele se ridică la 0,4% din PIB

Bugetarii din sistemul justiţiei şi cei din sistemul administraţiei penitenciare sunt cei mai hotărâţi când vine vorba de a-şi câştiga anumite drepturi salariale. Acestea vizează, în principal, sporul de risc şi de suprasolicitare neuropsihică – 50% din salariu –, dar şi primele de vacanţă.

Suma rezultată din titlurile executorii privind acordarea unor drepturi de natură salarială pentru aceste categorii de bugetari se ridică la peste 1,8 miliarde de lei.

În total, titlurile executorii ale personalului din instituţii şi autorităţi publice, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat şi de la bugetele asigurărilor sociale de stat, însumează 2,23 miliarde de lei. Cifra reprezintă 0,4% din Produsul Intern Brut (PIB), iar plata imediată a acestei sume „ar pune în pericol bugetul de stat”, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Plata sumelor restante reprezentând prime de vacanţă sau alte drepturi de natură salarială pentru personalul bugetar este imposibilă în acest an, potrivit Ministerului de Finanţe. Primii bani vor fi acordaţi începând din 2010.

Profesorii strigă: „Discriminare!“

Numărul funcţionarilor care beneficiază, în acest an, de dreptul la prime de vacanţă este de aproximativ 258.000 de persoane.

Potrivit preşedintelui executiv al Federaţiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, majoritatea funcţionarilor din Educaţie nu primesc prime de vacanţă. Nistor spune că măsura suspendării acestor bonusuri atrage discriminări între cei care au primit primă şi cei care nu au apucat să-şi primească banii de vacanţă.

„Au existat norocoşi care au primit aceste prime prin generozitatea unor consilii locale, fiindcă bugetele unor primării au permis acest lucru”, a spus liderul sindical. „Noi, oricum, suntem o categorie defavorizată. Ce se întâmplă acum este pur şi simplu discriminare”, a mai declarat Nistor.

Acesta a precizat că mai multe cazuri au fost câştigate în instanţă, iar statul este obligat să acorde aceste bonusuri. Nu toate reclamaţiile au avut, însă, câştig de cauză. „O parte din procese au fost câştigate, altele nu. Este o luptă cu un sistem în care nici măcar legile nu se respectă”, a adăugat sindicalistul.

image
image

Au existat profesori care au primit prime de vacanţă prin generozitatea unor consilii locale.

image



Marius Nistor, preşedinte executiv FS Spiru Haret

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite