Primele femei-taikonaut, alese să participe la un program spaţial în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele femei-taikonaut, alese să participe la un program spaţial în China
Primele femei-taikonaut, alese să participe la un program spaţial în China

45 de candidaţi la taikonaut, printre care şi câteva femei, au fost selectate prin programul spaţial chinez pentru a participa la un program de pregătire specializat, la mai puţin de un an după ce ţara a finalizat prima călătorie în spaţiu, informează AP.

Programul, susţinut de armată, la care s-au înscris 30 de bărbaţi şi 15 femei, se va finaliza cu selectarea unui număr de cinci bărbaţi şi două femei, care vor participa la încă trei misiuni conduse de echipaje umane până în 2012. Toţi cei 45 de candidaţi sunt piloţi ai forţelor aeriene, cu vârste cuprinse între 27 şi 34 de ani. Ei vor trece printr-o serie de teste psihice şi fizice riguroase, ca parte a procesului de selecţie.

Misiunile urmăresc să sporească abilităţile necesare pentru construirea unei staţii spaţiale, informează agenţia chineză de presă Xinhua.

China a devenit prima ţară asiatică care a trimis propriii săi astronauţi în spaţiu în anul 2003. A urmat operaţiunea de anul trecut, când a avut loc prima ieşire în spaţiu, aducând astfel ţara mai aproape de a construi o staţie spaţială şi de a obţine aselenizarea.

Statul chinez a anunţat anul trecut că va trimite oameni de ştiinţă în viitoarele misiuni spaţiale umane, în condiţiile sporirii necesităţii de expertiză tehnică, şi că vrea să lanseze o misiune cu echipaj uman pînă în anul 2020.

Analiştii evocă numeroase potenţiale aplicaţii ale tehnologiei spaţiale a Chinei. Un exemplu în acest sens îl constituie folosirea unei rachete cu baza la sol pentru distrugerea unui vechi satelit în 2007, primul test de acest fel efectuat în lume.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite