Prime la stat de peste 6.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi directori din Primăria Oradea au încasat prime de Crăciun în valoare de 6.800 şi respectiv 6.500 de lei. Efectele crizei economice se fac simţite numai în buzunarele angajaţilor instituţiilor centrale, care au fost tăiaţi de la primele de sfârşit de an.

Primele de care beneficiază angajaţii Primăriei Oradea au scandalizat opinia publică şi au determinat intrarea în grevă a şoferilor regiei locale de transport în comun. Angajaţii Primăriei au încasat deja stimulentele, cu valoare între 300 şi 6.800 de lei.
Reprezentanţii municipalităţii au spus că ele au fost acordate din amenzile încasate de Primărie.

Primele au fost stabilite de directorii de direcţii. Campionul absolut al premiilor din administraţia locală este directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, care şi-a dat o primă de 6.800 de lei. Adjunctul său, Tănase Miculescu, a fost recompensat cu 6.500 de lei.

„Am considerat că din tot bugetul de stimulente al direcţiei, atâta ni se cuvine”, a explicat, sec, Florea. Suma totală alocată stimulentelor angajaţilor din Primărie ajunge la circa 830.000 de lei. Conform calculelor „Adevărul”, cu aceşti bani se puteau renova două grădiniţe.

Două zile de grevă

Un efect al acestor prime a fost greva spontană din transportul local.

Astfel, timp de aproape două zile, în Oradea nu a circulat niciun mijloc de transport în comun, după ce şoferii şi vatmanii au refuzat să iasă la muncă, nemulţumiţi de faptul că Primăria a acordat astfel de premii, în timp ce salariile lor nu au fost mărite. Abia ieri, în jurul orei 14.00, angajaţii au renunţat la grevă, după ce conducerea interimară le-a promis că le vor oferi prime în valoare de 400 de lei, faţă de 250 de lei cât era oferta iniţială. Tot ieri, directorul regiei, Cornel Lupău, a fost demis.

Între 2 şi 10% în Sectorul 2

Funcţionarii din Primăria Capitalei vor primi drept primă de Crăciun tichete cadou în valoare de 300 de lei.La Primăria Sectorului 2, edilul Neculai Onţanu, va acorda, potrivit prevederilor legale, 2% în plus la salariu personalului contractual şi 10% funcţionarilor publici ai primăriei. De asemenea, se vor acorda şi bonusuri din fondul de premiere de 5%, însă deocamdată nu se ştie cine va primi şi cine nu.

În sectorul 6 primele nu vor depăşi 10% din salariul angajatului. Suma prevăzută în bugetul local pentru plata primelor este de 680.000 de lei.

Angajaţii Primăriei din Bacău spun că s-au obişnuit să nu primească prime. „Niciodată nu primim, nici de Crăciun, nici de Pasti. Aşteptăm al 13-lea salariu în luna ianuarie“, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Carmen Cioltan.

Fără prime în ministere

Singurii angajaţi ai ministerelor care primesc primă de Crăciun în acest an sunt cei de la Apărare.

Valoarea stimulentelor este de 2% din salariu pentru angajaţii civili şi 5% pentru militari. Funcţionarii de la Educaţie, Sănătate, Justiţie, Muncă, Transporturi sau Interne nu vor primi nimic.

540 lei, primă la CFR

Compania Naţională de Administrare a Canalelor Navigabile a anunţat o primă pentru fiecare angajat de 750 de lei, în timp ce în Valea Jiului, companiile de stat au anunţat că în acest an primele vor fi ceva mai mici decât anul trecut. Astfel, angajaţii CFR vor încasa o primă la nivelul salariului minim brut pe economie – 540 lei, în timp ce Compania Naţională a Huilei va premia minerii cu tichete în valoare de 650 de lei.

Cercetătorii de la INSEMEX Petroşani, institut care se ocupă cu anchetarea cauzelor accidentelor miniere vor primi 500 de lei, pe lângă alţi 2.000 primiţi în luna decembrie. Primele pentru fiecare din cei 8.000 de angajaţi ai Transelectrica vor fi şi ele tot de 500 de lei, în timp ce la Termoelectrica muncitorii nu vor primi niciun leu deoarece compania nu are profit.

Recompense blocate în Consiliul Judeţean Sălaj

Efectele crizei economice se fac simţite în buzunarele românilor chiar de la sfârşitul acestui an. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc (PSD), a cerut luni retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind premierea angajaţilor consiliului.

Cererea lui Marc a avut la bază previziunile pesimiste privind evoluţia economiei, anul viitor. Consilierii judeţeni au votat în consecinţă, renunţând la constituirea fondului de premiere, în valoare de 177.000 de lei.

Cei mai mulţi şefi de consilii judeţene din ţară au hotărât însă că nu este cazul să facă economii. La Brăila, Gabriel Iona şi subordonaţii acestuia, funcţionari la Direcţia de Integrare Europeană din cadrul CJ vor primi câte 3.000 de lei fiecare. „La noi nu este ca la comunişti, să se ia câte 500 de lei. Depinde de aportul tău”, a explicat Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila.

Aceeaşi sumă o vor primi şi şefii de birouri de la CJ Satu Mare. La Braşov, Aristotel Căncescu, PNL, a decis ca fiecare angajat să primească 1.200 de lei, la Neamţ primele sunt de 1.200 de lei, iar la Constanţa, de 600 de lei. În Maramureş, cei 122 de angajaţi ai CJ vor primi câte 580 de lei, totalul fondului de premiere fiind de 70.669 de lei.  La Cluj, stimulentele ajung la 400 de lei. 

Singurii care primesc tichete valorice sunt cei de la CJ Bihor. „Fiecare angajat primeşte cinci tichete în valoare de 50 de lei. În total 250 de lei, cu 10 lei mai puţin decât anul trecut”, a precizat Dumitru Crăciun, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.  Bianca Băican, Liviu Ghinea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite