Primăvară în plin noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În parcurile din Capitală, copiii au alergat în voie  pe spaţiile verzi
În parcurile din Capitală, copiii au alergat în voie pe spaţiile verzi

Bucureştenii au ieşit cu mic, cu mare la terase sau în parcuri. Cele 24 de grade Celsius au fost perfecte chiar şi pentru o zi la pescuit. Cu biciclete, role, cu căţei sau copii, bucureştenii au dat năvală în parcuri. În Herăstrău, nici la căderea nopţii aleile nu s-au golit.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Ieri au fost 24 de grade Celsius în Capitală, numai bine de o ieşire sub razele soarelui în parc. În parcul Tei, pensionarii şi mămicile cu copii erau majoritari. Însă nici pescarii de pe malul lacului nu s-au lăsat mai prejos.

Mai citeşte şi:

Brăila: S-a stabilit un nou record de temperatură pentru luna noiembrie

„E perfect afară pentru dat la peşte. Până şi ei trag mai bine la undiţă când e soarele pe cer. Până acum am prins un fund de sacoşă, dar până diseară vreau s-o umplu", ne-a spus nea Gheorghe, unul dintre cele câteva zeci de pescari de pe lac.

În Cişmigiu, pensionari boemi, tineri ţinându-se de braţ, dar şi mulţi copii. În zona de joacă a prichindeilor mai că nu aveai loc unde să arunci un ac.

„Nu puteam rata o asemenea zi. Şi-aşa stăm în casă în timpul săptămânii. Măcar acum să ne mai aerisim şi noi şi cei mici. Oricum, sper să ne mai ţină vremea asta frumoasă încă vreo câteva săptămâni", ne-a spus Elena Panaite, o mamă care a ieşit în parc cu cei doi copii, Tudor (8 ani) şi Ema (3 ani).

Dar cea mai mare aglomeraţie a fost în Herăstrău. Biciclişti, roleri, skateri...toţi parcă şi-au dat întâlnire pe alei.„Păcat că nu mai sunt lebedele şi raţele pe lac. Era foarte frumos când le putea admira", ne-a spus un pensionar.

Cu laptopul în iarbă

Tinerii însă au fost cei mai mulţumiţi de razele soarelui. Unii au înlocuit chiar biroul de acasă, cu iarba din parc unde au venit cu laptopul în braţe. „E mai bine aici decât în casă. Acolo nu mă bătea nici vântul şi nu mă încălzea nici soarele. E ca un vis", ne spunea Medeea, în timp ce posta mesaje pe Facebook.

Vara stă la noi toată săptămâna!

Şi până la sfârşitul acestei săptămâni puteţi uita de haine groase şi de încălţări călduroase. În zona ţării noastre va fi în continuare cald,
prognozele meteorologilor anticipând până la 24 de grade Celsius, cu peste 10 grade mai mult decât temperatura normală în luna noiembrie. Conform datelor statistice, temperaturile medii multianuale pentru perioada 4-6 noiembrie variază ca maxime între 8 şi 14 grade şi ca minime între -2 şi 7 grade.

Ieri şi sâmbătă s-au înregistrat chiar şi 26 de grade în mai multe zone din sudul ţării - de exemplu la Calafat. „Este foarte cald din cauza unei «bariere» de presiune ridicate care împiedică pătrunderea aerului rece dinspre nord", explică meteorologul Dumitru Baltă de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Începând de mâine, din cauza circulaţiei aerului dinspre Marea Mediterană, îşi vor face apariţia şi ploile, mai întâi în vestul ţării şi de miercuri în restul teritoriului.

Recorduri în alţi ani

Chiar şi aşa, în alţi ani s-au înregistrat temperaturi şi mai mari. În 1926, mai multe staţii meteorologice din Muntenia şi din Moldova au înregistrat maxime neobişnuite pentru această perioadă: 30,5 grade la Călăraşi, 30,2 grade la Botoşani, 30 de grade la Piatra Neamţ şi 29,4 grade la Bucureşti.

Temperaturi ridicate, de peste 27 de grade Celsius, au fost consemnate în luna noiembrie şi în anii 1963 (la Alexandria, Giurgiu, Titu şi la Adamclisi), în 1969 (la Greaca, în judeţul Giurgiu), în 1990 (la Zimnicea, Focşani şi la Valea lui Traian), în 2001 (la Constanţa şi la Medgidia).

La polul opus, în mai mulţi ani, luna noiembrie s-a remarcat prin temperaturi foarte scăzute: în 1915 s-au înregistrat -26,4 grade Celsius, în 1948 au fost -27,4 grade la Gheorghieni, iar în 1993
s-au consemnat -28,3 grade la Joseni.

Geza Molnar, preşedintele Societăţii Româneşti de Epidemiologie, spune că această vreme neobişnuit de frumoasă pentru un început de noiembrie nu prezintă niciun risc pentru sănătate, dacă oamenii sunt atenţi: „Depinde de comportament. Dacă este cald, asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă, mai ales pe timpul nopţii, când temperaturile coboară la 6 grade Celsius", atenţionează specialistul.

Temperaturi înşelătoare

Aceste temperaturi ridicate sunt înşelătoare: nu umblaţi cu haine cu mânecă scurtă şi nu consumaţi băuturi foarte reci, vă sfătuiesc medicii. Altfel, se poate ajunge la infecţii respiratorii acute. Până acum, spune Geza Molnar, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă.

Nici culturile de câmp nu vor avea probleme. Culturile de orz şi grâul de toamnă semănate până în prezent vor parcurge germinarea, răsărirea, precum şi formarea primelor frunze, conform buletinului agrometeorologic dat publicităţii de ANM pentru perioada 4-10 noiembrie. ; A contribuit Mariana Bechir

Timişoara



Soarele generos le-a dat ocazia copiilor să-şi scoată părinţii la joacă, îndrăgostiţilor să se plimbe sau studenţilor să înveţe în aer liber.

Braşov



Grătar în poiană sau o îngheţată savurată la pas prin oraş a fost dilema braşovenilor atunci când au văzut cum mercurul din termometre ajunge la 20 de grade Celsius. Pe strada Republicii şi prin Piaţa Sfatului, braşovenii s-au plimbat îmbrăcaţi ca de vară. În poienile de lângă pădure au sfârâit micii pe grătare, iar cei mai curajoşi au îndrăznit să-şi dea jos tricourile. Foto: B. Crăciun

Constanţa



Plajele din Constanţa şi din Mamaia au fost pline în acest weekend. Hainele groase şi fularele au fost lăsate acasă pentru că ieri au revenit „la modă" tricourile şi ochelarii de soare. La posturile salvamarilor era coadă. Numeroşi tineri voiau să urce pentru a privi marea de la înălţime. Constănţenii speră ca vremea să ţină cu ei şi să poată reveni pe plajă weekendul următor. Foto: Mihai Ciobanu

Iaşi



Ieşenii s-au bucurat din plin de cele 18 grade Celsius de ieri după-amiază. Părinţi cu copii, studenţi, dar şi persoane de vârsta a treia au pus stăpânire pe aleile din Copou. Tinerii au preferat o costumaţie sumară pentru mijlocul toamnei, apelând chiar la bluzele cu mânecă scurtă. Un grup de studenţi din campusul Tudor Vladimirescu a ieşit la o partidă de fotbal. „Profităm de ocazie, pentru că nu se ştie când dă frigul", ne-a spus Răzvan.  Foto: Dan Luca


Sibiu



Şi sibienii au ieşit să se plimbe în Piaţa Mare. Pentru că vremea a fost frumoasă, iar maxima atingea 18 grade Celsius, toată lumea a mâncat câte o îngheţată.  Foto: Elena Dumitra

Statistică

Din ianuarie şi până în iunie, temperatura medie înregistrată pe glob, în oceane şi pe uscat, a fost cea mai mare înregistrată vreodată, potrivit datelor Agenţiei americane pentru ocean şi atmosferă (NOAA). Aceasta a atins în medie 14,2 grade Celsius, cu 0,68 grade Celsius mai mult decât media înregistrată în secolul XX.

Timişoara
Braşov
Constanţa
Iaşi
Sibiu
Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite