Primarul longeviv al minerilor nu se gândeşte încă la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

parte din programul electoral, dar că are în continuare proiecte de dus la capăt. Viitorul Petroşaniului este tot mineritul, dar primarul acceptă că se va acorda o mai mare atenţie şi

parte din programul electoral, dar că are în continuare proiecte de dus la capăt. Viitorul Petroşaniului este tot mineritul, dar primarul acceptă că se va acorda o mai mare atenţie şi dezvoltării turismului şi serviciilor.
- Care sunt cele mai importante realizări ale mandatului dvs. de primar?
- Introducerea gazului metan, asfaltarea drumurilor, crearea unei zone speciale pentru investiţii şi schimbarea imaginii oraşului. Am introdus gaz în cele 9.000 de apartamente, după ce a trebuit să dispară centralele termice de cartier, cu încălzirea centralizată. Pentru a atrage investitori, am ecologizat mina închisă de la Dârja şi o pregătim pe cea din Livezeni, pentru a îndeplini cerinţele pentru crearea parcului industrial. Imaginea oraşului am schimbat-o odată cu iluminatul public, în zona centrală şi cartierele importante şi cu parcul cu flori. Ar putea fi oraşul florilor.
- Vă mai apasă amintirile cu minerii din Capitală?
- Oraşul nu a avut nicio legătură cu descinderea minerilor în Bucureşti. Oricum, fantoma lui Miron Cozma nu mai bântuie prin Petroşani. Demonstraţia minerilor din Oltenia s-a desfăşurat fără incidente. Probabil era mai bine pentru noi dacă evenimentele nu aveau loc.
- Cum staţi cu şomajul în oraş?
- A scăzut, dar nu în măsura în care ne dorim. Oficial, este 18 la sută, dar în mod real, apreciem că ar fi 40 la sută. Totuşi, sunt locuri de muncă neacceptate, din cauza salariilor mici oferite, se mai lucrează la negru, unii sunt plecaţi în străinătate. Au apărut însă multe firme mici de construcţii, ateliere de tâmplărie, de croitorie, unde se lucrează în lohn.
- În ce stadiu se află strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung?
- Am ajuns în etapa dezbaterilor publice. Am împărţit oraşul în patru zone, în funcţie de categoriile de probleme.
- Ce va predomina în Petroşani?
- Susţinem proiecte de dezvoltare a turismului, în masivul Parâng, a fost aprobat proiectul Ski în Carpaţi, gondola, îmbunătăţirea pârtiei de schi. Industria nu va mai fi o soluţie de viitor. Va exista industria mică. Sperăm că Mina Livezeni va fi menţinută şi trecută printr-un program de retehnologizare. Altfel, se va destabiliza situaţia locuitorilor, începută de când s-au închis minele de la Lonea, Petrila şi Vulcan, care domiciliază în Petroşani. Mineritul ar trebui menţinut.
- Ce alte perspective va avea municipiul?
- Pe de altă parte, Petroşani ar putea fi un centru universitar. Avem 5.000 de studenţi, iar profilul universităţii s-a schimbat, de circa doi ani, predominând secţiile economice, turism, administraţie locală, şi abia la urmă mineritul.
- Cum este fără opoziţie în Consiliul local?
- Avem majoritatea alcătuită din consilieri PD, restul fiind ai partidelor din Coaliţie. Se resping rar proiecte, sunt amendate, însă sunt şi alte păreri. Partidul nu acţionează la şedinţe.
- Cum vă explicaţi apariţia insulei de liberalism în Hunedoara, într-un Ardeal dominat de primari ai oraşelor din PD?
- La nivelul judeţului, ei au avut o activitate mai bună. La alegerile viitoare, sperăm să întoarcem raportul de forţe.
- Ce vă reproşaţi?
- Nu am realizat încă construcţia de locuinţe sociale. Sunt peste 800 de solicitări, mulţi tineri căsătoriţi. Nu ne-a ajutat nici ANL.
- Veţi candida la încă un mandat?
- Da.
- Care este secretul succesului dvs.?
- Am lucrat 34 de ani în mină, din care 23 în funcţia de director. Îi cunosc pe toţii oamenii din Petroşani. Am stat de vorbă cu ei şi cu familiile lor şi înainte, şi după ce am fost ales primar, cu peste 80 la sută din voturi. Dacă îmi pun în cap nişte idei, care le plac oamenilor, le realizez.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite