Primarul din Negreşti, cercetat pentru deturnare de fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Cozma, primarul oraşului Negreşti, este cercetat atât de Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), cât şi de procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), pentru o serie de

Ioan Cozma, primarul oraşului Negreşti, este cercetat atât de Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), cât şi de procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), pentru o serie de ilegalităţi pe care edilul le-ar fi comis în gestionarea bugetului local, dar şi a banilor primiţi de la Uniunea Europeană pentru Fabrica de cărămizi ecologice.
Echipa de audit de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, care a verificat toate aspectele, a încheiat un dosar şi, pentru faptele constatate, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru cercetarea infracţiunilor comise la Primăria Negreşti.
Contracte de lucrări fără prevederi bugetare
Firma de construcţii a primarului, Instalrep Construct, la care acţionari majoritari au fost, pe rând, fiul acestuia, socrul şi, în prezent, soacra, a încheiat un contract cu primăria pentru suma de 1,12 miliarde de lei pentru modernizarea primăriei şi pentru o serie de lucrări de amenajare de drumuri şi trotuare. Anul trecut, Instalrep a executat lucrări de 500 milioane lei, bani care au intrat în conturile firmei conduse, din umbră, de primar. Aceasta, în condiţiile în care nu a existat o prevedere bugetară pentru achitarea acestei sume. De asemenea, au fost angajate cheltuieli fără existenţa unor credite bugetare, realizându-se lucrări din bani publici, făra ca aceştia să fie asiguraţi la începutul exerciţiului bugetar.
Instalrep, firma familiei, a "reconstruit" jumătate din oraş
Aceeaşi firmă, Instalrep, a executat o alimentare cu apă la Parpaniţa, pentru care a solicitat de la primărie suma de 3,8 miliarde de lei, în condiţiile în care suma maximă prevăzută prin hotărâre de consiliu local era de 2,1 miliarde de lei. Firma Instalrep a efectuat lucrări de 3,3 miliarde la sala de sport a şcolii generale din localitate, dar lucrări în valoare de 845 milioane de lei nu au mai fost executate. Primarul oraşului Negreşti a recunoscut deficienţele, dar a precizat că era de datoria viceprimarului şi a altor persoane din primărie să verifice situaţiile lucrărilor. De asemenea, cu aprobarea primarului, o serie de fonduri au fost deturnate, utilizându-se sume de miliarde de lei în alte scopuri decât cele pentru care se primise aprobare. În perioada următoare, Inspecţia de Stat în Construcţii va analiza 24 de lucrări executate de firma Instalrep în oraş, de la renovarea sediului primăriei până la drumuri şi poduri în satele din vecinătate.
Cozma l-a păcălit şi pe Scheele
"Sunt nişte maşinaţiuni. În spatele acestor reclamaţii şi controale sunt liberali importanţi. Cunosc acest lucru. Eu nu am făcut nici un lucru ilegal, pentru că sunt la o vârstă la care nu-mi mai pot permite să fac astfel de derapaje. Am auzit că se fac verificări şi la DNA cu situaţia banilor de la fabrica de chirpici. Nu e nimic. Nu mă tem de niciun control, pentru că totul a fost făcut în spiritul legii", susţine primarul Cozma. În luna noiembrie, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, a fost în vizită la Fabrica de cărămizi ecologice din Negreşti, unde conducerea oraşului a pus oamenii să facă chirpici la comandă, special pentru vizita oficialului european.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite