Primăriile nu mai au bani pentru iluminatul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza restanţelor, străzile din Ciuperceni rămân în beznă la lăsarea serii

Criza financiară loveşte din plin bugetele comunităţilor din Gorj. Datoriile mari acumulate de către consiliile locale îi lasă pe funcţionarii publici fără salarii, iar pe locuitori în întuneric. Aşa se întâmplă în comuna Bâlteni, cea mai mare din judeţ, care a primit deja o somaţie de debranşare de la curent. Facturile la energia electrică pentru primărie se ridică la circa un miliard de lei vechi, în timp ce la furnizorul de gaze mai sunt de achitat 600 de milioane de lei.

„Nu am nici măcar pentru salariile oamenilor“

„Nu sunt genul de primar care se plânge, dar chiar nu am de unde să plătesc aceşti bani. Nu am nici măcar pentru salariile oamenilor“, a declarat Vasile Vlăduleanu, edilul comunei Bâlteni. Acesta speră ca la rectificarea de buget din septembrie să primească nişte bani din care să-şi achite datoriile, astfel încât să nu fie nevoit să taie din leafa angajaţilor. Suma pe care primăria localităţii o cheltuieşte lunar numai pentru salarii şi ajutoare sociale depăşeşte un miliard de lei. La aceasta se adaugă plata personalului care lucrează în învăţământ şi a însoţitorilor pentru persoanele cu handicap. „În prezent, singurele venituri care intră lunar în bugetul localităţii sunt cele provenite din încasarea taxelor şi impozitelor, sume care nu depăşesc 411 milioane de lei vechi“, a mai spus primarul Vlăduleanu. „Dacă vor opri curentul electric, aşa cum au anunţat cei de la Electrica, atunci vor avea de suferit toţi locuitorii comunei. Mă refer aici la asigurarea iluminatului public şi la alimentarea cu apă care nu va mai fi posibilă dacă nu vor mai funcţiona staţiile de pompare“, a adăugat edilul comunei. Localitatea numără peste 2.500 de familii, dintre care aproximativ 200 locuiesc la bloc.

Situaţie asemănătoare este şi la Primăria Ciuperceni. SC Electrica a oprit alimentarea cu energie în iunie, pentru o datorie de peste 230 de milioane de lei vechi. Primarul localităţii, Dumitru Tăloi, spune că a reuşit să achite zilele trecute 130 de milioane de lei vechi, dar problema rebranşării nu a fost rezolvată. Noaptea, uliţele comunei rămân în beznă, iar achitarea facturii depinde de banii primiţi după rectificarea bugetară din această toamnă. Comuna mai are de plătit restanţe de aproximativ un miliard de lei vechi şi către furnizorii de alte utilităţi şi servicii. Primarul Tăloi se plânge că nu mai are bani nici de salarii: „Cheltuielile cu salariile şi cu ajutoarele sociale pentru Primăria Ciuperceni ajung la 700 de milioane de lei lunar“.

Probleme cu banii a avut şi comuna Runcu, însă rambursarea unui TVA aferent unui proiect de finanţare Phare privind salubrizarea a adus primăriei 1,7 miliarde de lei vechi, pe care îi aştepta de şase luni. Cu aceşti bani şi cu ce mai încasează din impozite şi taxe, primarul Adrian Câmpeanu speră să reziste până la rectificarea de buget. „La începutul săptămânii viitoare, 150 de milioane de lei vechi vor merge la Electrica pentru plata curentului consumat, iar apoi vom fi la zi cu toate facturile“, a spus Câmpeanu.

Electrica nu iartă

Sistarea alimentării cu energie electrică pentru iluminatul pubic de la Ciuperceni a fost generată de datoriile de aproximativ 14.160 de lei pe care instituţia le-a acumulat de la începutul anului. „Am fost nevoiţi să sistăm alimentarea cu energie electrică pentru prevenirea acumulării de debite suplimentare. Referitor la Primăria Bâlteni, precizăm faptul că datoriile însumează aproximativ 83.200 de lei, iar instituţia a primit preaviz de debranşare.

„Suntem atenţi la evoluţia debitelor fiecărui client şi acţionăm în permanenţă pentru ca parteneriatul nostru cu acesta să nu ajungă într-o situaţie care să impună deconectarea“, a precizat purtătorul de cuvânt al CEZ Electrica, Dan Popescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite