Primăriile doljene, pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăriile doljene, pe butuci
Primăriile doljene, pe butuci

Majoritatea primăriilor din judeţ nu mai au bani să funcţioneze până la sfârşitul anului

Dintre primăriile doljene, campioana la întins mâna în faţa guvernanţilor e Craiova, care a solicitat în urmă cu două luni suplimentarea sumelor deja alocate cu 56,6 milioane de lei. Aproximativ 35,7 milioane de lei dintre aceştia au ca destinaţie plata funcţionarilor publici. Cheltuielile de personal reprezintă aproape 70% din cele 227 de milioane de lei solicitate de autorităţile locale şi judeţene. „Majoritatea primăriilor se confruntă cu o lipsă acută de fonduri, însă ni s-a răspuns că, în momentul în care se vor stabili standardele de cost pentru fiecare localitate, atunci se vor suplimenta şi sumele pentru primării“, a spus prefectul Stancu. Altfel spus, primarii mai au de aşteptat până când îşi vor vedea banii.

Mai au bani de salarii doar două luni


Situaţia financiară din multe administraţii locale, în special din comunităţile mici,  este disperată. „Aş mai avea bani pentru o lună sau două de salarii şi mai am o altă mare durere: investiţia la sediul primăriei. Lucrările sunt gata în proporţie de peste 70%, dar nu mai am bani nici de cofinanţări. Am făcut un proiect cu primarii de la alte comune şi m-a costat consultantul 160.000 de lei, dar nu am să-i dau niciun leu“, a spus primarul din comuna Coţofenii din Faţă, Constantin Cîrciumaru.
Alţi edili susţin că s-au zbătut să crească gradul de colectare a taxelor şi impozitelor pentru a nu mai depinde atât de mult de finanţarea de la centru. „Până în trimestrul trei ne ajung banii, dar am avut parte de o rectificare negativă şi ne descurcăm cam greu. Am avut şi o situaţie cu funcţionarii care au hotărâre judecătorească pentru plata din urmă a unor sporuri şi am avut să le dăm vreo 1,4 milioane de lei“, a spus primarul din Băileşti, Costel Pistriţu.
Din analiza făcută de Direcţia Generală a Finanţelor Publice reiese faptul că edilii au cerut cu 28% mai mulţi bani pentru salarii tocmai pentru că au avut de plătit sporuri câştigate în instanţă de angajaţi. La capitolul cheltuielilor materiale, solicitările suplimentare au fost de 85% faţă de prevederile bugetare pe 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite