Primarii repetenţi la retrocedarea imobilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii repetenţi la retrocedarea imobilelor
Primarii repetenţi la retrocedarea imobilelor

Edilii din Alba s-au ocupat mai mult de campanii electorale decât de punerea în posesie a foştilor proprietari. Potrivit datelor Oficiului de Cadastru Alba, doar 17 primării din totalul de 78 au încheiat procesul de retrocedare a proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

 Aplicarea legilor fondului funciar nu este nici pe departe rezolvată în judeţul Alba. Datele centralizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba arată că titlurile de proprietate au fost emise în proporţie de 91,79%,  cu o suprafaţă de  275.316  ha.
Motivele exprimate de directorul Oficiului de Cadastru Alba, Dorin Retegan, pentru care aceste titluri nu sunt înmânate proprietarilor ţin cel mai mult de interesele primarilor şi doar într-o măsură mai mică de alte conjuncturi. Mai exact, persoanele nepuse în posesie sunt cetăţeni care nu au domiciliul în unitatea administrativ teritorială în care trebuie efectuată punerea în posesie, ca atare nu prezintă pentru primari potenţiali alegători. 

Primarii sunt principalii vinovaţi

Directorul Oficiului de Cadastru Alba, Dorin Retegan, a făcut referire la anul 2008, un an electoral când au fost organizate alegeri locale, în care erau direct implicaţi primarii, şi alegeri parlamentare. „Primarii erau solicitaţi pentru acordarea sprijinului candidaţilor partidelor din care făceau parte, motiv pentru care problematica retrocedărilor nu se regăsea între priorităţile primarilor”, a spus Dorin Retegan.
De asemenea, a fost invocată şi lipsa alocărilor bugetare pentru angajarea unor specialişti topografi care să stabilească amplasamentele, efectuarea măsurătorilor topografice şi întocmirea planurilor de parcelare necesare punerilor în posesie. Potrivit datelor statistice, cele mai puţine titluri de proprietate eliberate, sub 70 %, sunt la nivelul comunelor Poşaga, Berghin şi Almaşu Mare. „Noi în momentul acesta aşteptăm eliberarea titlurilor de proprietate de la Instituţia Prefectului. Sunt eliberate câteva zeci pe săptămână şi în maxim două luni sperăm să terminăm cu totul”, a declarat Aron Zaharie, primarul comunei Almaşu Mare.
Printre localităţile care au încheiat procesul de retrocedare se regăsesc oraşele Abrud şi Cugir şi comunele Sîntimbru, Săsciori, Albac şi Lunca Mureşului. În muncipiul Alba Iulia procentul de eliberare a titlurilor este de 99,9 la sută.

Amenzi pentru întârziaţi

Pentru a urgenta emiterea titlurilor de proprietate a fost constituită o comisie tehnică de lucru, formată din patru specialişti topografi din cadrul OCPI Alba care să îndrume şi să ajute comisiile locale la finalizarea planurilor de parcelare. Comisia va verifica situaţia la zi a titlurilor parţiale emise, terenurile ce sunt la dispoziţia comisiilor locale, schiţele cadastrale, procesele-verbale de punere în posesie.
Primarii care nu respectă termenele sau graficele stabilite pentru punerea în posesie vor fi sancţionaţi contravenţional cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 30.000 de lei. Termenul de finalizare a procesului de retrocedare în Alba a fost stabilit pentru 31 iulie 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite