Primării repetente la retrocedare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primării repetente la retrocedare
Primării repetente la retrocedare

Administraţiile locale din judeţ trebuie să emită aproape 14.000 de documente de proprietate. Mai multe primării din Alba nu au emis încă niciun titlu de proprietate pe una din cele trei legi care reglementează procesul de retrocedare.

Numărul total al titlurilor de proprietate eliberate în judeţul Alba este de aproape 120.000, corespunzătoare pentru o suprafaţă de 216.809 hectare de teren arabil şi forestier. Până acum, 13.584 de titluri nu au fost emise. Cu toate acestea, subprefectul Ovidiu Jidveian nu consideră situaţia una proastă.

„Sunt trei legi care reglementează restituirea terenurilor. Este vorba despre legea 18/1991, legea 1/2000 şi legea 247/2005. Per total, la nivelul judeţului s-au acordat titlurile de proprietate în procent de 88,43%. Putem spune că este o situaţie bună comparativ cu alte judeţe”, a declarat Ovidiu Jidveian.

Primării întârziate


Eliberarea titlurilor de proprietate potrivit legii 247 din 2005 s-a realizat în  Alba doar în procent de 44%. La nivelul mai multor primării din judeţ nu s-a eliberat însă niciun titlu de proprietate. Este cazul administraţiilor locale din Baia de Arieş, Albac, Arieşeni, Bucium, Ciuruleasa, Fărău, Întregalde, Ocoliş, Noşlac, Râmeţ, Ponor şi Scărişoara. Situaţia înregistrată se datorează fie litigiilor existente, fie lipsei personalului specializat.

„Am un inginer care se ocupă de această problemă. Dar este bolnav. Deocamdată, nu am putut să fac nimic. Plus de aceasta s-a schimbat şi procedura, iar pentru a elibera un titlu de proprietate este nevoie de acordul vecinilor. E mai complicat”, a precizat Silviu Vinţeler, primarul comunei Noşlac.

Administraţia locală din această comună trebuie să elibereze 100 de titluri de proprietate dintre care 58 sunt pentru terenul agricol, iar alte 42 pentru păduri. „Cam într-o lună o să rezolv situaţia. Nu are rost să mint. Îmi voi aduce un alt inginer şi sper să demarăm procesul”, a mai spus primarul din Noşlac.

Documente contestate

La polul opus se situează primării precum Daia Română, Lunca Mureş, Ohaba sau Sâncel, care s-au ocupat îndeaproape de acordarea titlurilor de proprietate persoanelor îndreptăţite. „La noi, titlurile de proprietate s-au acordat în proporţie de 99%. Avem probleme doar cu patru titluri acordate bisericilor. Este vorba de un teren forestier, iar reprezentantul ocolului silvic nu vrea să le semneze dacă nu se asigură paza. Noi încercăm să-i ajutăm pe proprietari”, a precizat Ilie Frăţilă, primarul din Sâncel.

Acesta a spus că toate cele 196 de procese verbale aferente titlurilor de proprietate au fost deja trimise către beneficiari.
Subprefectul Ovidiu Jidveian a precizat că sunt cetăţeni cărora le-au fost emise deja titlurile de proprietate, dar care mai solicită şi alte terenuri. „Avem probleme la titlurile de proprietate care sunt deja emise, iar oamenii încă mai fac solicitări după ce au găsit şi alte acte care le-ar da dreptul la alte suprafeţe”, a mai spus subprefectul de Alba.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite