Primarii cer redeschiderea târgurilor de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ieri, în Sala Mare a Palatului Administrativ, la o întrunire, la care li s-a cerut să semneze protocolul de colaborare pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi a crescătorilor de animale,

ieri, în Sala Mare a Palatului Administrativ, la o întrunire, la care li s-a cerut să semneze protocolul de colaborare pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi a crescătorilor de animale, în vederea atingerii standardelor de funcţionare în Uniunea Europeană şi a facilitării accesului la programele cu finanţare internaţională. Primarii s-au angajat, prin protocol, să se implice în sprijinirea activităţilor de constituire a asociaţiilor profesionale şi a grupurilor de producători, în funcţie de specificul agricol al zonei de referinţă, şi a funcţionării asociaţiilor, pentru înregistrarea cotelor de lapte, pentru ajutoarele de stat, identificarea parcelelor agricole. Prevederea care a provocat discuţii ample a fost punerea de către primării la dispoziţia Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, APIA, a unui spaţiu adecvat, pentru derularea acţiunii de identificare a parcelelor agricole de către fermieri şi repartizarea unei persoane din cadrul primăriei care cunoaşte terenul şi fermierii. Primarilor li s-a cerut şi să susţină înfiinţarea şi funcţionarea oficiilor de consultanţă agricolă, veterinară şi financiară, cu câte un specialist din primărie, Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitar-Veterinară, Agenţia de Plăţi, Prefectură, cu permanenţă din partea primăriei.

Refuz de semnare a protocolului
Subprefectul Cynthia Curt a explicat necesitatea acestui protocol, care va fi valabil pentru cinci ani, în condiţiile în care, din 2007, vor intra în vigoare normele europene de calitate a produselor agricole. Pentru că primarilor li s-a cerut să întreţină centrele de colectare a laptelui, pentru a nu fi închise, primarul din Chinteni, Lucia Suciu, a izbucnit furioasă, afirmând că centrele de colectare aparţin firmelor private şi că nicio lege nu îi permite să aloce bani pentru asemenea acţiuni. Suciu i-a mai acuzat pe reprezentanţii Agenţiei de Plăţi, al cărui angajat are o atitudine indecentă, umblând sub influenţa alcoolului, urinând în faţa sediului primăriei şi având o atitudine agresivă faţă de rude. "Niciodată nu voi da spaţiu pentru Agenţia de Plăţi la mine în primărie", a spus Suciu.
Primarul din Chinteni a mai acuzat şi Inspectoratul Teritorial de Control Silvic şi de Vânătoare, unde nu a putut rezolva, de mai bine de două luni, o problemă de natură silvică.

Târgurile de animale rămân închise
Primarul din Viişoara, Ioan Roman, a reclamat faptul că târgurile de animale fiind închise, ţăranii se văd în imposibilitatea de a mai lucra terenurile. "Oamenii nu-şi pot recupera din banii investiţi în agricultură, şi cel puţin jumătate din terenurile din judeţ vor rămâne nearate", a spus Roman. Primarul din Sânpaul, Ovidiu Colceriu, a cerut să se spună clar care este viitorul târgurilor comunale, în care sunt investiţii pe rol. "Are rost să mai băgăm bani în târgul de animale, spuneţi-ne sincer", a cerut Colceriu. şeful DSV, Iulian Duma, le-a spus celor prezenţi că părerea sa este că târgurile de animale de ţară nu au viitor. "Animalele din gospodărie nu mai sunt purtătoare de subvenţii", a completat directorul Direcţiei Agricole, Iuliu Suătean, iar în gospodăriile private mai pot fi crescute doar animale pentru uzul propriu.
şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare, Iuliu Duma, i-a dezamăgit pe primari, afirmând că târgurile de animale vor rămâne în continuare închise pentru porci şi păsări. "Se lucrează la o ordonanţă de urgenţă, care va reglementa comercializarea animalelor, dar restricţiile referitoare la gospodăriile individuale vor rămâne neschimbate", a spus Duma.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite