Primării blocate de sporurile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii primăriilor au obţinut în unele cazuri sporuri de 70% din valoarea salariului de bază.

Zeci de funcţionari din judeţ aproape au blocat activitatea primăriilor. Aceştia au obţinut câştig de cauză în instanţă pentru acordarea retroactivă a unor sporuri din urmă cu trei ani. Numai la Consiliul Local Bacău s-ar aduna aproape 100 de funcţionari publici din rândul poliţiştilor primăriei.

„Deocamdată, procesul este încă pe rol. Dacă vor obţine câştig de cauză va trebui să plătim şi pentru anii din urmă”, ne-a declarat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacău. Salariul mediu de încadrare al unui poliţist este de 600 de lei. Primăria ar trebui să le plătească acestora aproape 400.000 de lei.

Edilii ameninţă că
vor închide primăriile

În alte localităţi, funcţionarii au fost mai harnici şi au intentat procese care s-au finalizat cu hotărâri favorabile şi executorii. „Noi avem dreptul la spor de dispozitiv, în valoare de 25% din salariul de bază. Eu, ca secretar al comunei, am hotărâre definitivă şi irevocabilă. Colegii mei au dosar pe rol, dar vor obţine şi ei câştig de cauză pentru că aşa s-a întâmplat cu toate celalate primării”, ne-a spus secretarul primăriei Mărgineni Daniela Mogoş. „Secretarul comunei are un salariu de încadrare de peste 1.600 de lei. 25% înseamnă 150 de lei pe lună. Trebuie să-i dau din urmă cu patru ani, asta înseamnă doar pentru un om aproape 20.000 de lei. De unde să iau banii ăştia?”, s-a întrebat Marcel Şolot, primarul din Mărgineni.

El se teme că dacă vor primi şi ceilalţi decizii similare, activitatea primăriei va fi blocată. „Nici nu am de unde să dau banii şi nici nu vreau să mă lege pentru că nu respect o decizie judecătorească. Aşa că o să plec acasă”, a precizat Şolot. La primăria din comuna Negri situaţia este şi mai gravă. Funcţionarii au dat în judecată statul şi au obţinut trei sporuri a câte 25% fiecare. „Trebuie să primim sporul de dispozitiv, cel de supliment de post şi cel pentru treapta de salarizare. Este vorba de aproximativ 250.000 de lei”, ne-a spus Eugen Gal, secretarul comunei Negri. Suma trebuie împărţită la şase funcţionari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite