Primăria Sectorului 2 a renunţat la Muzeul Aviaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ziarele Adevărul şi Adevărul de Seară au avertizat că se pregăteşte desfiinţarea Muzeului Aviaţiei, autorităţile au renunţat, se pare, la acest proiect.

La sediul Primăriei Sectorului 2 s-a desfăşurat ieri o întâlnire între primarul Neculai Onţanu şi reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale din domeniul aeronauticii. Oficialii Primăriei n-au reuşit să ne ofere informaţii despre această întâlnire. Totuşi, am aflat că primarul a promis anularea Hotărârii 44 / 2010 a Consiliului Local al Sectorului 2, care solicita Guvernului României trecerea terenului ocupat de Muzeul Aviaţiei din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în aceea a Consiliului Local.

Hotârârea 44 prevedea ca pe actualul teren al Muzeului Aviaţiei, din str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, să se construiască blocuri ale ANL. La întâlnirea de ieri, primarul Onţanu s-a angajat să informeze oficial Ministerul Apărării Naţionale că a renunţat la terenul Muzeului Aviaţiei, ne-a spus vicepreşedintele Asociaţiei „Aripi Româneşti", Dragoş Dobre. Pe de altă parte, Primăria Sectorului 2 ar urma să dezvolte un parteneriat cu Muzeul Aviaţiei, pentru a atrage fonduri europene necesare dezvoltării acestei instituţii de cultură.

Muzeul Aviaţiei ocupă o suprafaţă de circa 10 hectare în zona de nord a Capitalei, pe terenul unde a funcţionat, începând din anul 1915, baza aeriană Pipera - una dintre cele mai vechi din sud-estul Europei. Muzeul Aviaţiei s-a înfiinţat în anul 1990 şi are în patrimoniu peste 90 de aeronave, staţii de radiolocaţie, piese de artilerie antiaeriană, rachete sol-aer precum şi o importantă colecţie de documente, unele dintre acestea fiind unicat. Printre acestea se află şi arhiva Henri Coandă, care nici până acum nu este complet cercetată. În atelierele muzeului sunt în curs de restaurare aeronave cum ar fi LA 9 (din care există doar două exemplare, în întreaga lume), IL 10, YAK 18 sau MIL 4.

O mică parte a terenului ocupat de Muzeul Aviaţiei va fi totuşi cedată Primăriei, fără a afecta funcţionarea Muzeului, pentru a permite lărgirea străzii Fabrica de Glucoză.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite