Primăria vrea să atragă bani prin obligaţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria vrea să atragă bani prin obligaţiuni
Primăria vrea să atragă bani prin obligaţiuni

Bistriţenii pot cumpăra, de ieri, titluri de valoare în sumă totală de 35 de milioane de lei. Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 100 de lei, dar acestea se vând doar în pachete.

Primăria Bistriţa a emis 350.000 de obligaţiuni, care au fost scoase la vânzare începând de ieri, în valoare totală de 35 de milioane de lei. Valoarea nominală a unui titlu de valoare este de 100 lei, iar maturitatea, adică durata, este de 20 de ani. Bistriţenii care sunt dispuşi să investească în obligaţiu­nile emise de municipalitate sunt condiţionaţi. Ei trebuie să aibă la dispoziţie suma de 2.000 lei, pentru că pachetul minim pe care îl pot achiziţiona cuprinde 20 de certificate.
Obligaţiunile au fost puse în vânzare ieri şi pot fi cumpărate până în data de 19 octombrie. Acestea sunt garantate de Primăria Bistriţa, conform acordului de garantare încheiat la Arhiva Electronică a Garanţiilor Reale Mobiliare.

Rambursarea creditelor

Municipalitatea va folosi banii încasaţi din vânzarea celor 35.000 de obligaţiuni emise pentru rambursarea unui credit contractat în urmă cu trei ani. Viceprimarul Florin Găurean a precizat că emiterea de obligaţiuni era cuprinsă în contractul încheiat de Primăria Bistriţa cu banca de la care a fost luat împrumutul. „Banii vor fi folosiţi pentru rambursarea creditului contractat acum trei ani.
Creditul a fost folosit pentru reabilitarea străzilor din municipiu şi o parte din bani vor fi folosiţi pentru construirea blocurilor sociale. Emiterea acestor obligaţiuni era prevăzută în contractul încheiat cu Raiffeisen Bank“, a mai precizat Găurean. Obligaţiunile municipalităţii vor fi înscrise la Bursa de Valori Bucureşti, iar subscrierea se derulează prin Raiffeisen Capital&Investment SA.

Siguranţă versus profit

Bistriţenii care vor fi dispuşi să investească în obligaţiunile emise de municipalitate trebuie să ştie că dobânda aferentă acestora este mai mică decât cea pe care o oferă în acest moment băncile la depozite, dar că această investiţie este mai sigură.
„Dobânda pentru aceste obligaţiuni este variabilă. Estimativ, la ora actuală, valoarea dobânzii este de 11 la sută pe an, însă aceasta nu este constantă. Cu siguranţă, băncile au ofertă mai bună la depozite, dar investiţia în obligaţiunile emise de primărie este mai sigură, fiind garantate din venituri proprii“, explică Maria Albu, director executiv economic în cadrul Primăriei Bistriţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite