Primăria Slatina scoate pieţele la închiriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temându-se de operatorii care vor concesiona, negustorii se gândesc să renunţe

Cele 4 pieţe agroalimentare, cele două bazare din Slatina şi târgul săptămânal vor fi concesionate. Consilierii locali au aprobat la sfârşitul săptămânii trecute darea în folosinţă a acestor locaţii unor operatori care va trebui să le modernizeze şi să le facă profitabile. Acest lucru a nemulţumit comercianţii din pieţe care îşi văd afacerile în pericol.
Speriaţi de operatorii care vor lua în concesiune pieţele, mulţi comercinaţi se gândesc deja să renunţe. „O să mai stăm cât o să mai stăm şi după aceea plecăm unde om vedea cu ochii, că aici nu mai e de stat. Au dat tot aştia la noi în ţară. Pieţele le mai aveau, dar au pus repede ochii şi pe ele. Păi, o să ne pună taxe de o să ne îndoaie şi vom intra în faliment”, a spus Ionuţ Stroescu (45 de ani).

„Iar ajungem să fim săraci“

Auzind de concesionare, o bătrână care vindea lapte şi-a făcut semnul crucii, a scuipat de două ori în sân apoi a strigat: „Apără-ne, Doamne, că vine comunismul peste noi şi e rău. Păi, iar ajungem să fim săraci. Cine mă mai primeşte pe mine în pieţe? Cine mă mai ajută, că sunt bătrână şi am pensie mică şi mai câştig şi eu ceva din laptele de la vacuţa mea”.
Nici slătinenii nu privesc toţi cu ochi buni iniţiativa primăriei şi se tem că preţurile vor creşte. „Dacă le-ar amenaja ca în ţările dezvoltate ar fi bine, dar dacă o să mărească taxele, atunci şi comercianţii vor mări preţurile şi nu e bine deloc”, a spus Adina Spătaru (47 de ani).
Pieţele, bazarele şi târgurile vor fi concesionate pe 25 de ani, operatorii trebuind să investescă numai în primii doi ani peste 350 mii de euro.

Concesionarea, o soluţie


Motivul care a dus la concesionarea pieţelor este faptul că acestea nu aduc nici un leu la bugetul primăriei. „Pieţele merg pe pierdere şi este nevoie de investiţii foarte mari pentru modernizare. Primăria nu are aceşti bani, iar concesionarea către un operator este cea mai bună soluţie. Nu aduc niciun leu la bugetul local, pe când un operator care să le administreze ne-ar aduce şi profit”, a explicat Darius Vâlcov, primarul Slatinei. Autorităţile locale monitorizează activitatea operatorului şi consimt strategiile de dezvoltare ale acestuia. Consilierii locali aprobă tarifele şi taxele utilizate şi modificarea acestora, dar şi sancţionează concesionarul dacă nu respectă caietul de sarcini. Pieţele se vor concesiona prin licitaţie publică, suma minimă stabilită de la care se va porni fiind 2.975.300 euro. În cel mai scurt timp, pieţele şi bazarele trebuie amenajate şi aduse la standarde europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite