Firmele de transport în război cu Primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele de transport în război cu Primăria
Firmele de transport în război cu Primăria

Singura firmă care are dreptul să circule cu autobuzele prin municipiu este cea a Primăriei Baia Mare. Patronii societăţilor de transport de persoane au dat în judecată Primăria deoarece o hotărâre a Consiliului Local le interzice să activeze în oraş.

Dănuţ Maghiar administrează societatea SC Debiem Trans SRL din 1997 şi transportă călătorii din Recea, sat Săsar, Mocira şi Mogoşeşti. Nicolae Demian, administratorul societăţii Nic Nic SRL, aduce îm Baia Mare navetiştii din Tăuţii Măgherăuş, Buşag şi Băiţa.
De la şedinţa de Consiliu Local a municipiului Baia Mare din 28 iulie, Dănuţ Maghiar şi Nicolae Demian nu mai au somn. Le-a fost transmisă Hotărârea cu numărul 282, aprobată în acea întrunire, din care au aflat cu stupoare că sunt la un pas de a pierde o importantă parte a afacerii pe care o conduc.

Hotărâre de Consiliu Local „cu dedicaţie”

Prin hotărârea de Consiliu Local pe care cei doi o arată cu degetul, li se interzice să să mai execute transport public de persoane pe raza municipiului Baia Mare, prin firmele pe care le deţin.
Singura societate care mai poate presta această activitate în Baia Mare potrivit aceluiaşi act este societatea SC Urbis SA, al cărui pachet majoritar de acţiuni îl deţine tocmai Consiliul Local Baia Mare. „Noi am încercat o negociere cu Consiliul Local din Tăuţii Măgherăuş pentru ca să subvenţioneze şi ei o parte din costurile transportului în comun de persoane efectuat de Urbis pe raza localităţii lor, dar nu am ajuns la un consens”, a arătat Mircea Dolha, viceprimarul Băii Mari.
El explică decizia luată prin faptul că se urmăreşte decongestionarea traficului prin reducerea numărului de autobuze şi a poluării.

Privaţii nu au de ales

Cei doi, Demian şi Maghiar, au rămas cu banii daţi pe licenţele de transport şi se văd la un pas de a pierde mai multe trasee importante, generatoare de profit. „Noi lucrăm trei luni în pierdere vara, ca să nu rămânem fără clienţi şi,dacă nu ne mai lasă să intrăm în oraş, o să ne închidem afacerile”, a declarat Demian.
„Nu este normal să aduc oamenii şi să-i las la intrarea în oraş, lângă Real. Dacă omul are de mers în centru mai trebuie să plătească 1,8 lei pentru un bilet până la gară şi, de acolo, tot pe atâta ca să ajungă cu alt autobuz în centru”, explică Maghiar. „Clar nu mai vin cu mine pentru că îi las la intrarea în oraş. Cine credeţi că plăteşte de trei ori bilet?”, spune plin de năduf  Demian.
Cei doi şi-au achiziţionat licenţele de transport necesare activităţii pe care o prestează în urmă cu un an şi au plătit pentru ele câte 13.000 de lei. Acestea au valabilitate până în anul 2011, dar acum sunt inutile. „Am cheltuit bani, dar ce să facem acum cu ele? Aşa pierdem călători oricum şi ne vom lăsa de afacere”, explică Demian.

Hotărâre atacată în instanţă

Demian şi Maghiar au cerut ajutorul prefectului de Maramureş  şi au acţionat în instanţă, în urmă cu o săptămână, Primăria Baia Mare, pentru îngrădirea libertăţii de mişcare, un drept pe care cei doi îl consideră fundamental. „Noi am analizat cazul şi am înaintat o adresă Primăriei prin care le cerem să rezolve această problemă până cel târziu în data de 2 octombrie”, a explicat Dorin Buda, subprefect.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite