Prima ţeapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima ţeapă
Prima ţeapă

Profitând de programul „Prima casă“, patru angajaţi ai unei agenţii imobiliare au adunat 150.000 de euro după ce au escrocat zeci de bucureşteni. Escrocii ofereau apartamente în complexuri rezidenţiale de lux „subvenţionate“ de stat în proporţie de peste 50% din valoarea totală.

Ionel Ciochină (30 de ani), Eugenia Smaranda Constantin (43 de ani), Gabriel Niţu (42 de ani) din Bucureşti şi Mioara Stan (38 de ani) din Dâmboviţa au reuşit, în câteva luni, să păcălească 29 de oameni.

Citiţi şi:


Până în momentul de faţă, Poliţia a reuşit să recupereze doar o treime din prejudiciu.

Racolarea

Mioara Stan şi Ionel Ciochină racolau prin intermediul agenţiei imobiliare pe care o administrau, SC AlyAlcor SRL, clienţii pentru apartamente. Erau atraşi în special cei care doreau să beneficieze de programul „Prima Casă“.

Falsa ofertă era deosebit de avantajoasă. Deşi locuinţele valorau cu mult peste 100.000 de euro, escrocii le spuneau celor interesaţi că trebuie să achite doar 60.000 de euro, restul fiind suportat de ANL sau de Primăria Sectorului 5.

Înşelăciunea

Pentru ca oferta să fie convingătoare, Eugenia Smaranda Constantin şi Gabriel Niţu participau „întâmplător“ la discuţii, prezentându-se drept reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 5, ai Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) sau ai Serviciului Român de Informaţii.

Cele mai căutate apartamente erau cele de două camere. Unii dintre clienţi erau chiar duşi să vizioneze astfel de locuinţe.  Mioara Stan şi Ionel Ciochină încheiau apoi precontracte de vânzare-cumpărare, solicitând, în avans, sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro. 

Păgubiţii au realizat că ceva nu este în regulă abia după ce au văzut că, la un timp după achitarea avansului, agenţii imobiliari nu au mai dat niciun semn. Astfel, încă din 20 iulie, la Poliţia Capitalei au început să „curgă“ plângerile.

Ca urmare a investigaţiilor întreprinse, s-a reuşit identificarea celor patru agenţi imobiliari. În urmă cu două zile poliţiştii au făcut cinci descinderi, în sectoarele 3,4 şi 5 din Bucureşti, în urma cărora au confiscat 49 de contracte de vânzare-cumpărare, documente ce atestau activitatea infracţională desfăşurată.

Condiţii reale pentru „Prima Casă“

- Solicitantul nu trebuie să aibă contractat un alt credit ipotecar şi nici să deţină o locuinţă, individual sau împreună cu soţii sau alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită. În acest sens, să dă o declaraţie pe proprie răspundere, la notar.

- Trebuie achitat un avans de 5% din valoarea locuinţei, dacă aceasta este de 60.000 de euro sau mai mică. Dacă preţul casei depăşeşte această valoare, se va plăti un avans de 3.000 de euro, la care se adaugă diferenţa dintre preţul de achiziţie şi 60.000 de euro.

- Locuinţele achiziţionate prin programul „Prima Casă“ pot fi atât finalizate, cât şi în construcţie, dar nu în antrepriză proprie.

- Dobânda anuală efectivă nu poate depăşi nivelul dobânzii medii practicate între băncile din zona euro (EURIBOR), plus o marjă de 4% pentru creditele în euro. Pentru cele în lei se aplică indicele ROBOR (adică dobânda medie între băncile din România), plus o marjă de 2,5 %

- Persoanele care vor cumpăra o locuinţă prin programul guvernamental „Prima Casă“ beneficiază de TVA redus, de 5%.

Păgubit printr-un coleg

image

Bucureşteanul Ion Tudorache a pierdut 7.000 de euro



Ion Tudorache (30 de ani) din Bucureşti este unul dintre cei păcăliţi de agenţii imobiliari de la AlyAlcor.

Spre deosebire de alţi păgubiţi, bărbatul a fost racolat nu prin anunţurile imobiliare, ci prin intermediul unui coleg de serviciu. Acesta i-a spus lui Tudorache că şi el urmează să-şi cumpere un apartament într-un complex rezidenţial din sectorul 5 şi l-a asigurat că cei de la agenţia respectivă sunt oameni de încredere.

Mai mult, în afară de avansul pe care l-a plătit, colegul i-a cerut încă 2.000 de euro, pentru „a face treaba să meargă mai bine”.

5.000 de euro avans „Colegul meu ştia că mă interesează un apartament de două camere şi într-o zi a venit şi mi-a spus că ştie de o superofertă. Mi-a explicat că apartamentul costă 60.000 de euro şi că trebuie să dau un avans de 5.000 de euro, apoi mi-a aranjat o întâlnire cu o doamnă, Eugenia Constantin, care s-a prezentat Vidra Alina. Am cumpărat de la poştă formularele de la ANL şi, împreună cu copii de pe documentele personale şi banii de avans, am mers cu ele la Eugenia Constantin la firmă“, a declarat Ion Tudorache. Ulterior a semnat un precontract, a primit o chitanţă şi i s-a spus că apartamentul va fi  gata la sfârşitul lunii septembrie.

„Am înţeles că restul de bani trebuia să-i plătesc în rate de aproximativ 370 de euro pe lună, timp de 30 de ani, dezvoltatorului. Colegul m-a asigurat că e superafacere, că apartamentul meu costă de fapt 85.000 de euro. Ceva mi-a dat totuşi de bănuit, astfel că împreună cu soţia mea am hotărât să mergem să vizionăm un astfel de apartament, fără să o anunţăm pe Eugenia Constantin. Am avut un şoc. La dezvoltator, apartamentul meu costa 170.000 de euro. Atunci mi-am dat seama că e ţeapă“, a spus Ion Tudorache. El a aflat ulterior că şi colegul său fusese înşelat şi depusese o plângere la poliţie.

Un program cu probleme

După mai bine de o lună de la lansarea Programului „Prima Casă“, ritmul creditării este foarte lent. Data oficială de debut coincide cu semnarea primului dosar de credit pentru un apartament de două camere, la 8 iulie. Valoarea împrumutului acordat  atunci de BRD a fost de 43.000 de euro.

Asalt la bănci

Băncile au fost asaltate de zeci de mii de solicitanţi, majoritatea având iluzia că este vorba de locuinţe sociale. În realitate, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii nu diferă foarte mult de cele impuse pentru contractarea unui credit ipotecar obişnuit. În primul rând este vorba de venitul pe care trebuie să-l aibă solicitantul pentru a fi declarat eligibil de către bancă.

Pentru un credit de 30.000 de euro, trebuie făcută dovada unui venit net de 2.000 de lei (476 de euro) pe lună, care poate urca la peste 3.000 de lei (714 de euro) pe lună pentru accesarea valorii maxime, de 57.000 de euro. Cei cu venituri mici nu vor putea să cumpere o casă, chiar dacă statul garantează împrumutul.

250 de dosare aprobate

Până în prezent au fost aprobate mai puţin de 250 de dosare de cereri de garanţie din partea statului pentru creditele de locuinţă. În acest ritm, până la sfârşitul anului s-ar putea cumpăra doar 10% din cele 17.000 de locuinţe incluse în programul „Prima Casă“. Pentru ca prin acest program să fie utilizată întreaga sumă alocată, de un miliard de euro, ar trebui ca până la sfârşitul anului să fie aprobate 3.400 de dosare pe lună, în cazul în care toate creditele ar fi de câte 57.000 de euro.

Cresc preţurile

Deşi numărul tranzacţiilor este foarte redus, proprietarii au urcat deja preţurile cu aproximativ 10%. Practic au dispărut ofertele mai mici de 50.000 de euro, preţurile urcând în special pentru garsoniere şi apartamentele de două camere, care pot fi garantate integral de stat.

Postaţi-vă aici părerea despre programul "Prima Casă"

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite