Prima stradă cu poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strada Emanoil Ungureanu din centrul vechi al oraşului a fost redescoperită ieri de timişoreni. Una dintre cele mai vechi străzi din Timişoara, Emanoil Ungureanu, a fost sărbătorită ieri de către timişoreni, alături de membrii atelierului civic Ariergarda.

Emanoil Ungureanu este o stradă ca oricare alta, cu gropi, maşini parcate pe trotuar, cafenele, magazine de papetărie şi multe buruieni. Sub caldarâm stă, însă, ascunsă, o altă stradă a cărei istorie încă palpită. Atelierul civic Ariergarda, condus de Daniel Vighi, a hotărât să redescopere centrul vechi al Timişoarei şi să îl redea circuitului turistic. Acesta este motivul pentru care un număr de 16 străzi, toate din apropierea Pieţei Unirii, au fost vizate şi urmează să fie redate oraşului.

Mormântul iubitei lui Beethoven

Acţiunea de întinerire a zonei istorice a debutat ieri pe strada Emanoil Ungureanu. Timişorenii, cu mic, cu mare, s-au putut plimba alături de o caleaşcă de epocă şi au ascultat poveştile străzii. Mai mulţi istorici bănăţeni, printre care Ioan Haţegan, Andrei Chiş şi Miodrag Milin, au readus în memoria trecătorilor evenimente uitate sau legende locale despre care mulţi nu au auzit un cuvânt.

Timişorenii s-au mirat să afle că fix pe aceeaşi stradă, într-o casă cu turn, a fost îngropată prima iubită a marelui compozitor Ludwig Van Beethoven. ,,În tinereţe, Johana făcea parte din înalta nobilime, în timp ce Beethoven era un simplu violonist în orchestra regală din Koln.

Iubirea lor nu putea să reziste, pentru că erau din pături sociale diferite. Între timp, femeia s-a căsătorit cu un ofiţer care a ajuns comandant al Cetăţii Timişoara. În ultimii ani de viaţă, complet surd, Beethoven a scris o scrisoare unui prieten pe care-l întreba dacă mai ştie ceva de Johana. I s-a răspuns că este mare doamnă, în Timişoara”, a povestit Haţegan.

Plimbarea pe strada-brand a oraşului de pe Bega a continuat prin dreptul unei fântâni ascunse de nişte ziduri dărăpănate. Este vorba despre una dintre puţinele fântâni care existau în Cartierul Cetate în secolul XIX.

Peste drum, sub pielea de var a Liceului Lenau se ascunde trupul Teatrului Liric. În această locaţie a concertat Johann Strauss fiul, dar a jucat şi Mihai Eminescu, alături de trupa Pascalii. În 1796, în aceeaşi clădire a avut loc a doua reprezentaţie a operei ,,Flautul fermecat”, de Mozart, după premiera din Viena.

Tramvaiul poetic

După plimbarea de pe Emanoil Ungureanu, timişorenii s-au mutat în berăria Bierhaus şi în Memorialul Revoluţiei, pentru evocarea cafenelei literare Spiel Uhr. Un tramvai-platformă s-a plimbat prin oraş pentru a chema timişorenii la sărbătoarea străzii Ungureanu, în timp ce într-un alt tramvai membrii Asociaţiei Ariergarda au citit poezii. Pe scena de pe Emanoil Ungureanu au concertat Bega Blues Band, Horia Crişovan, Mirela Iacob şi Victor Miclăuş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite