Prima de 140.000 de lei, la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Complexului Energetic Turceni are, împreună cu soţia sa, o avere de peste 1,8 milioane de lei. Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) s-a autosesizat, susţin surse din cadrul instituţiei, şi va cerceta felul în care Dumitru Cristea şi-a adunat averea.

Dumitru Cristea, directorul general al Complexului Energetic Turceni din judeţul Gorj, a primit în luna iunie a acestui an o primă anuală în valoare totală de 144.870 de lei, adică peste 1,4 miliarde de lei vechi. Acesta spune că a primit cele 12 salarii în urma îndeplinirii obiectivelor din contractul de management.

Profit dublu la Turceni

„În lege se spune că directorul general al unei societăţi, care are un contract de mandat, poate să primească, pentru realizările sale, o primă anuală în valoarea a 12 salarii din anul precedent. Mi-am realizat indicatorii din anexele contractului cu AVAS şi cu Ministerul de Finanţe şi am primit această primă.

I-am primit anul acesta pentru 2007. Nu am dreptul la măriri salariale, ci doar la această primă anuală. Este o chestie legală, prevăzută în legea românească“, a explicat Dumitru Cristea.

Complexul Energetic Turceni a realizat în primul semestru al anului 2008 un profit net dublu, de 90 de milioane de lei, faţă de 45 de milioane de lei, cât înregistrase în primele şase luni ale anului 2007. Astfel, cifra de afaceri a Complexului Energetic Turceni a fost, în prima jumătate a anului 2008, de aproape 600 de milioane de lei, în creştere faţă de primul semestru al anului trecut, de 478 de milioane de lei.

Cele trei complexuri energetice din Oltenia: Turceni, Rovinari şi Craiova acoperă aproape o treime din producţia de electricitate a României, fiind, după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, producătorii celei mai ieftine energii din ţară. În cursul anului 2007, venitul din salariu al directorului Cristea a fost de peste 124 de mii de lei.

Inspectorii de integritate s-au autosesizat în privinţa primei de aproximativ 149.000 de lei pe care soţia directorului general al Complexului Turceni a trecut-o în declaraţia de avere la capitolul ce conţine veniturile soţului, au declarat surse din Agenţia Naţională de Integritate.

Averea de pe declaraţia soţiei

Dumitru Cristea nu şi-a depus declaraţia de avere până acum pentru că, susţine acesta, nu era obligat. În schimb, soţia sa, director executiv în cadrul Primăriei Târgu Jiu, trebuie să facă acest lucru. Din declaraţia Narcisei Cristea rezultă că cei doi au împreună o avere de peste 18 miliarde de lei vechi. Veniturile cumulate, în anul 2007, sunt de trei miliarde de lei vechi.

Tot în declaraţia de avere este trecut un împrumut de 250.000 de lei (2,5 miliarde de lei vechi) de la un om de afaceri din Gorj, Viorel Constantin Petcu. Acesta a avut contracte în minerit şi afaceri imobiliare la Târgu Jiu. Împrumutul este făcut în 2008, iar scadenţa e în 2010. „Domnul Petcu este văr al soţiei mele şi, în această calitate, am obţinut acel împrumut”, a explicat Dumitru Cristea.

Narcisa şi Dumitru Cristea deţin şapte suprafeţe de teren, obţinute prin cumpărare directă sau concesionare, majoritatea în municipiul Târgu Jiu. Trei dintre suprafeţele de teren sunt moştenite. Narcisa Cristea a realizat venituri din salarii, în 2007, de 46.756 de lei.

 

image

Nu am dreptul la măriri salariale, ci doar la această primă anuală. Este o chestie legală, prevăzută în legea românească.

image



Dumitru Cristea, director general CE Turceni

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite