Taxe suplimentare pentru „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiarul unui credit va mai scoate din buzunar încă 1.000 de euro pentru garantare, asigurare, evaluare şi notariat. Comisionul cerut de Fondul de Garantare, taxele notariale, preţul evaluării imobilului şi asigurarea locuinţei devin importante la calculul final pentru prima locuinţă.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGC-IMM) percepe un comision de administrare a creditului ipotecar “Prima Casă” de 0,37% pe an din împrumutul contractat.

Dacă este vorba despre cumpărarea unei locuinţe “la roşu” sau despre o construcţie nouă, comisionul de administrare este de 0,15% pe o perioadă de 18 luni, cât este valabilă promisiunea de garantare.

Taxele notariale sunt cele mai mari

După această perioadă, în cazul derulării creditului, comisionul este de 0,37% pe an. Astfel, la un credit de 40.000 de euro, trebuie să plătiţi un comision de 148 de euro pe an. Când împrumutul este de 50.000 de euro, comisionul urcă şi el la 185 de euro pe an. Pentru un credit de 60.000 de euro, taxa către FNGC-IMM este de 222 de euro pe an.

În taxele notariale totale, onorariile reprezintă costul cel mai mare, la care se adaugă TVA şi timbrul judiciar. La un credit de 60.000 de euro, taxele totale plătite notarului ar ajunge la 850 de euro. Vestea bună este că Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a anunţat că va reduce onorariile percepute pentru locuinţele din programul „Prima Casă“ cu 30%, ceea ce mai scade din costul taxelor finale.

Evaluarea imobilului trebuie suportată de beneficiar, iar prevederea iniţială conform căreia statul trebuia să agreeze evaluatorul nu mai este valabilă. Astfel, rămân valabile normele actuale, prin care banca este cea care prezintă o listă cu evaluatorii agreaţi. Comisioanele în acest caz pot ajunge până la 150 de euro.

Potrivit preşedintelui FNGC-IMM, Aurel Şaramet, asigurarea locuinţei se suportă tot de către beneficiar. „Taxa de asigurare a locuinţei este obligatorie când se constituie ipoteca“, a declarat Şaramet.

Documente pentru garantare

Actele de identitate ale părţilor.
Obiectul şi durata contractului.
Valoarea garanţiei.
Valoarea, modalitatea de calcul şi termenele de plată ale comisionului de gestiune.
Conţinutul şi termenele de raportare a situaţiei finanţării garantate.
Condiţiile şi termenul de plată a garanţiei.
Cazurile de neîndeplinire a obligaţiilor.
Modalitatea de soluţionare a eventualelor litigii.

image
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite