Prichindei costumaţi au defilat pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prichindei costumaţi au defilat pe străzi
Prichindei costumaţi au defilat pe străzi

Copii din zece judeţe ale ţării au prezentat diverse costume

Manifestările prilejuite de Ziua Internaţională a Copilului a început încă de aseară la Slatina. Parada Costumelor a pornit de la Casa de Cultură a Tineretului, a traversat tot centrul oraşului şi s-a oprit la Casa de Cultură a Sindicatelor. Copii din zece judeţe ale ţării au defilat şi au prezentat cele mai frumoase costume. Îmbrăcate în ţigănci, fetele din Bacău au atras privirile oltenilor când au executat şi câteva mişcări din buric. Concurenţă le-au făcut fetele din Vrancea care au venit costumate în haine arăbeşti, iar voalurile vaporoase au luat ochii oamenilor adunaţi pe trotuare. Nici oltenecele nu s-au lăsat mai prejos. Unele au venit costumate în leopard, altele în albinuţe şi pisicuţe şi au fost aplaudate de şoferii opriţi în trafic.

„Slatina va câştiga”

Vedete nu au fost însă dominişoarele, ci piticii care au cântat şi au strigat numele oraşului lor cât au putut de tare. „Târgu-Jiu va câştiga parada”, ţipa un grup de fetiţe cu codiţe. „Bucureşti, Bucureşti, Bucureşti”, le răspunde alt grup care prezenta costume populare româneşti, iar unele dintre fetiţe se îmbrăcaseră în haine bărbăteşti. Prichindeii slătineni credeau şi ei cu tărie în şansa lor. Înaintea lor mergeau în pas de defilare pe acordurile fanfarei, ţinând câte un băţ la piept ca pe puşcă, un grup din comuna Coloneşti - judeţul Olt. Şi ei credeau că vor fi câştigători. De la balcoane, de pe bănci sau din maşini, oamenii au aplaudat şi le-au făcut poze micilor vedete. Copiii arătau încântaţi spre câte un grup mai colorat. „Uite, mami, albinuţele şi căluşarii. Hai şi noi cu ei să vedem unde merg”, a spus un copil care ieşise la plimbare.

O bătrână care venea de la piaţă a pus plasele jos şi s-a oprit să vadă parada. A lăcrimat un pic amintindu-şi de nepoţica ei. „ Aşa de frumoasă este şi nepoata mea care e acum în Spania. Ce dor îmi e de ea. Şi ea are o rochiţă aşa de prinţesă şi ştie să danseze. Sunt foartefrumoşi”, a spus Constanţa Truţă, de 68 de ani. Muzica de fanfară şi ţipetele copiilor i-au ridicat din paturi şi pe bolnavii de la Spitalul Judeţean Slatina care au ieşit la geam. Au fost răsplătiţi cu bezele şi zâmbete din partea celor mici care le-au făcut cu mâna şi le-au urat sănătate. „Să vă faceţi bine de tot cât mai repede. Sănătate, sănătate”, a ţipat o fetiţă din Vrancea. Cele mai frumoase costume vor fi premiate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite