Preţurile locuinţelor scad până în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele s-au ieftinit continuu de la începutul anului, 2008 fiind primul de după 1990, când se înregistrează scăderi de preţuri Piaţa imobiliară este în regres în oraşele mari

Apartamentele s-au ieftinit continuu de la începutul anului, 2008 fiind primul de după 1990, când se înregistrează scăderi de preţuri

Piaţa imobiliară este în regres în oraşele mari ale regiunii de vest. Nebunia ultimilor 18 ani de creşteri constante a preţurilor s-a terminat vara aceasta.

Lipsa cumpărătorilor a provocat scăderea preţurilor. Experţii imobiliari din vestul ţării spun că piaţa dă înapoi din cauza sistemului bancar.În aceste condiţii, la Oradea, Timişoara sau Reşiţa preţurile au scăzut cu valori cuprinse între 7 şi 30 la sută.

Nimeni nu mai ia credite

Iustin Câmpeanu, manager al agenţiei Intermedius Timişoara, spune că preţurile au scăzut cu 7-10 la sută. Aurel Vid, directorul agenţiei imobiliare Sovida, spune că politica băncilor a blocat piaţa. ,,Lumea e disperată, aude la televizor că băncile îşi modifică mereu dobânzile aşa că nimeni nu mai vrea să facă împrumuturi". Nicoleta Popa, managerul agenţiei RHM Cartier, spune că sunt şi scăderi ale preţurilor cu până la 30 la sută.

,,Nimeni nu ştie cât trebuie să plătească, toţi stau şi aşteaptă. Un lucru mergea foarte bine în România şi l-au stricat guvernanţii şi pe ăsta!", a declarat Popa.

Din aprilie piaţa e blocată

Pentru finele acestui an, agenţiile imobiliare prognozează continuarea tendinţei de scădere a preţurilor la apartamentele vechi. "Până la sfârşitul acestui an va fi o uşoară scădere, dar la începutul anului viitor preţurile la aprtamente vor creşte din nou", apreciază Petrişor Morar, specialist imobiliar. Începând din aprilie preţurile la apartamente, case şi terenuri au scăzut în Oradea cu 10 la sută.

Agenţii imobiliari nu cred că tranzacţiile imobiliare se vor debloca foarte curând în oraşul bihorean. "Din aprilie preţurile au început să scadă, iar picajul continuă", a spus Constantin Dudău, administratorul Operativ Serv. Experţii imobiliari spun că preţurile vor scădea până la nivelul anului 2007.

"Este primul an cu scădere. Înainte aveam anunţuri în ziarele locale de aproximativ 3-4 milioane pe săptămână, acum anunţurile s-au redus la jumătate", a mai spus Dudău.

La Reşiţa toţi vor să vândă

La Reşiţa oferta este mult mai mare decât cererea. "Preţurile la apartamente au îngheţat. Nimeni nu mai vrea să cumpere, toţi vor să vândă. Estimez că până la toamnă, vor fi scăderi ale preţurilor la apartamente cu până la 10 la sută", a afirmat agentul Marian Rădoi de la Master Imobiliare Reşiţa. Blocajul pieţei poate afecta şi singurul proiect de dezvoltare cu apartamente noi în care investeşte omul de afaceri reşiţean Ionel Popa.

Acesta a început construcţia unui complex rezidenţial, cu spaţii comerciale la parter şi garaje la subsol. Proiectul, în valoare de 12 milioane de euro, vizează construirea a 102 apartamente de lux. (Matei Mircioane)

Italienii ţin sus preţurile la apartamentele din Arad

Aradul este singurul oraş din regiune unde s-a înregistrat o creştere a preţurilor anul acesta, în special pentru clădirile istorice din zona centrală. Acest tip de locuinţe e vizat de oameni de afaceri italieni. Achiziţiile lor din ultimele trei luni au ridicat preţurile cu 25 până la 30 la sută. Potrivit agenţilor imobiliari, un apartament în centrul vechi al Aradului ajunge să coste cât unul în Milano.

"Un client a achiziţionat, anul trecut, un apartament într-o clădire istorică cu 175.0000 euro. Apartamentul a fost complet restructurat şi restaurat şi scos la vânzare, la preţul de 300.000 euro. Cunosc italieni care au avut şi câştiguri de peste 500.000 euro din tranzacţii imobiliare", a declarat Maria Cojocaru, managerului agenţiei Cangurus Advertising. (Paula Bulzan)

Principala cauză a scăderii preţurilor la apartamentele vechi este dificultatea cu care se dau creditele în prezent. Un lucru mergea foarte bine în România şi l-au stricat guvernanţii şi pe ăsta!
Nicoleta Popa,
manager RHM Cartier

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite