Preţurile au explodat lângă autostrada Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acestea includ nu doar precizări legate de poziţia faţă de nodurile importante de circulaţie, dar şi preţuri sporite cu procente însemnate.Chiar dacă noul contract al autostrăzii

acestea includ nu doar precizări legate de poziţia faţă de nodurile importante de circulaţie, dar şi preţuri sporite cu procente însemnate.
Chiar dacă noul contract al autostrăzii Transilvania nu a fost încă semnat, pe traseul magistralei se lucrează de zor. Comisia mixtă, alcătuită din oficiali ai Casei de Avocatură Cecilia Pop, care reprezintă Compania Naţională de Autostrăzi, şi autorităţile locale, negociază zilnic cu sătenii, pentru valoarea despăgubirilor. Pădurea de câteva hectare de pe traseul din zona Săvădisla a început să fie defrişată, iar zona canalului microcentralelor din Gilău a fost stabilită ca primă urgenţă. O altă problemă serioasă, pe care nu o anticipa nimeni în urmă cu un an, a apărut în zona comunelor clujene de pe traseu. În urma zvonului că se redeschide şantierul, preţurile pieţei nu mai seamănă cu cele calculate în urmă cu doi ani de specialişti. Profesorul Petru Guş, de la Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, ne-a declarat că, în calculul preţului terenurilor, a ţinut cont de toate aspectele care puteau influenţa valoarea terenurilor: calitate, categorie, condiţii pedoclimatice. Pe traseul de la Turda spre Gilău a rezultat astfel o variaţie de 2-6 euro pe metrul pătrat. Lucrările fiind însă oprite, a fost stopată şi negocierea cu localnicii, iar acum aceştia vin cu pretenţii sporite. Astfel, dacă în zona Turda-Săvădisla ofertele nu depăşesc încă 15 euro pe mp, la Gilău au ajuns aproape de pragul psihologic de 50 euro. După ce lumea s-a agitat să intersecteze traseul autostrăzii, acum afacerea este perdantă pentru proprietarii de terenuri implicaţi direct şi extrem de profitabilă pentru vecinii apropiaţi. Viceprimarul din Gilău, Gavril Sfârlea, ne-a spus că oamenii sunt nemulţumiţi de valoarea despăgubirii şi doresc să acţioneze în judecată firma. "Se discută chiar despre o asociaţie a cetăţenilor nemulţumiţi, ca să nu declanşeze separat procese", cum a făcut deja Elisabeta Nemeş, în nume personal. Marta Rakoczy, care are un teren chiar lângă nodul de la Gilău, ne-a spus că a primit numeroase oferte de cumpărare, deşi a cerut un preţ de 47 de euro. "Suntem fericiţi că am scăpat de traseul efectiv, că nu luam mare lucru pe teren", ne-a spus Rakoczy. Dacă în zona Floreşti-Gilău s-au epuizat aproape toate terenurile disponibile pentru investiţii, deja încep să crească cele în amonte, spre Băişoara. Acum au căutare terenurile pentru cabane şi depozite şi în zona de munte, preţurile depăşind şi aici 10-15 euro pe mp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite