Preţuri mai mici la miei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii olteni vor să se lase de oierit, ei susţinând că afacerea nu mai e deloc profitabilă

Carnea de miel va costa mai puţin anul acesta, spre disperarea ciobanilor, care spun că vor renunţa la oierit. Dacă anul trecut, în Slatina, mieii s-au vândut chiar şi cu 18 lei kilogramul, în viu, anul acesta ciobanii nu se încumetă să ceară decât 10 lei pe kilogram.

„Am vorbit şi cu oamenii din sat, am mai auzit şi prin alte părţi, toţi spun că mai mult de 10 lei pe kilogram, în viu, nu o să luăm. Păi, dacă e aşa, înseamnă că am muncit de pomană toată iarna. Nu strângem nici cât am cheltuit să luăm furaje. Cu brânza asta ce mai reuşim să înnădim sărăcia“, ne-a spus, azi-dimineaţă, Gheorghe Stanciu, un cioban din comuna Perieţi.
Şi în comuna Vâlcele, unde va fi amenajat un târg de miei înainte de Paşte, situaţia este aceeaşi. Ciobanii din sat au aproximativ 5.000 de miei şi se tem că nu vor reuşi să îi vândă.

„Cred că preţul va fi de 10 lei kilogramul, în viu. Anul trecut a mers şi cu 15 lei kilogramul, dar acum nu mai are lumea bani. Sperăm ca oamenii să câştige cel puţin atât cât să îşi acopere cheltuielile“, a spus Ion Birin, primarul din Vâlcele.

Reguli stricte de comercializare
În afară de preţul mic al cărnii, ciobanii vor avea bătăi de cap şi cu regulile de transport şi comercializare. “Pe lângă normele de igienă, oierii trebuie să respecte cu stricteţe şi condiţiile de comercializare. Au nevoie de documente de provenineţă a cărnii şi de ştampilă de sănătate veterinară, pentru carnea vândută „la bucată“, în târguri şi pieţe”, a explicat Veronel Bolborea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

Potrivit acestuia, ciobanii care vor să vândă miei în oraşele mari din ţară trebuie să aibă de mijloace de transport autorizate, prevăzute cu dispozitive frigorifice şi de agăţat. „Stăm slugi la oi şi nu câştigăm nimic. Ca să mergem la Bucureşti să vindem, avem nevoie de maşină frigorifică şi tot felul de acte. Cheltuim foarte mult cu transportul, plus taxa, acolo, în târg. Tot în pierdere ieşim. De anul viitor nu mai ţinem decât câteva oi, să vindem brânza de la ele“, ne-a spus astăzi Marcel Panait, un cioban din Vâlcele care vindea brânză în piaţa din Slatina.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite