Preţuri cu 10% mai mari la „băi“ în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii patronatelor din turismul balnear au anunţat ieri preţurile pentru sezonul următor . Peste 90% dintre clienţii staţiunilor balneare sunt români, majoritatea pensionari. Numărul total de solicitări scade însă de la an la an.

Hotelierii din turismul balnear, din 40 de staţiuni, s-au reunit la Braşov pentru a-şi prezenta ofertele de anul viitor, dar şi pentru a găsi o strategie comună de dezvoltare. În prezent există în jur de 35.000 de locuri de cazare în unităţile hoteliere, cu 7% mai puţine faţă de 1990.

„Turismul balnear reprezintă 16-17% din turismul naţional, adică în jur de 1 – 1,2 milioane de turişti, dar trebuie precizat că peste 90% din ei sunt români, majoritatea veniţi în staţiunile balneoclimaterice prin Casa de Pensii sau prin Casa Asigurărilor Sociale”, a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Patronatelor din Turismului Balnear din România. El apreciază însă că în perioada următoare clienţii vor fi tot mai interesaţi de ceea ce oferă aceste staţiuni pentru că se dezvoltă şi sistemul de asigurări şi pensii private.

Centre SPA

Pentru anul viitor, ofertele pentru sejururile din staţiunile balneocliomaterice sunt cu până la 10% mai mari faţă de 2007. Operatorii explică această majorare prin investiţiile noi făcute în spaţiile de cazare şi în înfiinţarea de centre SPA în cadrul unităţilor de cazare.

De exemplu, în staţiunea bistriţeană Sângeorz-Băi, la un hotel de două stele, tariful este de 110 lei/zi/cameră cu 3 paturi. La Vatra Dornei, preţul unei camere duble la un hotel de patru stele este cuprins între 190 şi 270 de lei/zi, cu mic dejun inclus.

În localitatea dâmboviţeană Pucioasa, la un hotel de două stele tarifele sunt de 45 de lei/zi/persoană, la care se adaugă preţul celor trei mese pe zi – 52 de lei şi tratamentul zilnic, de 20 lei/3 proceduri/persoană.

Staţiuni noi, infrastructură proastă

Reprezentanţii patronatelor din turismul balnear apreciază că în sezonul următor vor reuşi să atragă mai
mul­ţi clienţi, deşi au majorat preţurile.

Unul dintre motive îl reprezintă apariţia noilor centre de tratament, cum ar fi în Târgu Neamţ. Patronii din acest domeniu au depus cele mai multe dosare pentru obţinerea de finanţări nerambursabile pentru modernizarea sau construirea de noi baze de tratament, precum şi pentru dotarea cu aparatură medicală de specialitate.
 
Printre dezavantajele turismului balnear, Nicu Rădulescu nominalizează infrastructura deficitară care îngreunează accesul turiştilor şi dezvoltarea staţiunilor. Operatorii se mai plâng şi de publicitatea făcută de agenţiile de turism pentru destinaţiile externe, în detrimentul celor interne.

Tratament pentru stres

„Cursa Sovata antistres” este un pachet de o săptămână care cuprinde un consult medical, două şedinţe de consiliere antistres şi 13 alte şedinţe de tratament. Preţul este de 98 de euro. Cazarea la un hotel de patru stele în această staţiune este de 205 lei/zi/cameră dublă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite