Preţul trădării: 1.000 de euro pentru un vrac de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subofiţerul român a fost racolat, în 2001, de spionul Marinov Zikolov. Plutonierul MApN Floricel Achim este acuzat că livra secrete militare bulgarului Marinov Zikolov, agent de informaţii. Destinaţia informaţiilor clasificate ar fi fost Ucraina.

Floricel Achim, acuzat de  trădare prin transmitere de secrete militare către Ucraina, şi bulgarul Marinov Zikolov, acuzat de spionaj, făceau comerţ cu informaţii exact ca în filmele cu „James Bond“.

Cei doi se întâlneau în locuri publice, în special în Drumul Taberei şi în zona Stadionului Naţional. Achim îi livra bulgarului un stick de memorie, plin de documente, iar Zikolov îi dădea banii „camuflaţi“ în diferite obiecte.

Arestarea

Când a fost săltat de procurori, la ieşirea din unitate, asupra subofiţerului s-au găsit o mapă de serviciu, un memory-stick şi 1.200 de euro băgaţi într-un pachet de ţigări „Chesterfield“, care era legat cu scotch. „Sunt pentru... am o rată în euro şi i-a cumpărat soţia“, a explicat Achim anchetatorilor.

În mapa depistată în maşina lui Achim, procurorii au găsit mai multe documente considerate „secret de serviciu“, printre care condica de expediţii, un registru fax, o anexă pentru documente, un caiet de procese-verbale, mai multe ordine interne cu antetul MApN.

Floricel Achim lucra ca subofiţer în cadrul Ministerului Apărării, Divizia 1 Infanterie Dacica, şi absolvise mai multe cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate. El muncea la unul dintre calculatoarele unităţii şi avea acces, atunci când era de serviciu, prin reţelele informatice, la mai multe documente secrete de stat.

SRI: „Zikolov este agent de informaţii“

Conform SRI, bulgarul Marinov Zikolov acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin şi l-a recrutat pe Floricel Achim, cu acces la date şi informaţii cu caracter clasificat. „După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către  cadre de informaţii străine“, arată SRI.

Potrivit sursei citate, pentru activităţile desfăşurate şi în funcţie de importanţa documentelor furnizate, cei doi erau recompensaţi cu diverse sume în valută. Direcţia Generală de Constraspionaj a SRI avea date, încă din 2005, că pe teritoriul României era în derulare o operaţiune de culegere de informaţii clasificate în favoarea unei structuri informative străine.

Prietenul de la Ambasada Ucrainei

Audiat de magistraţii români, Zikolov a declarat că în perioada 2001-2002 era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care plăteau 800-1.000 de dolari. Astfel, bulgarul s-a împrietenit, în 2001, cu Floricel Achim, pe care, ulterior, l-a transformat în „sursa“ sa.

Când a fost ridicat de acasă, Zikolov a explicat că are domiciliul stabil pe strada Banu Manta, unde locuieşte împreună cu soţia şi băiatul său. El a mai spus că ocupaţia lui, la Bucureşti, este cea de comerciant. În apartamentul său s-au găsit mai multe telefoane mobile, mii de euro, iar hardurile computerelor şi laptopul au fost ridicate pentru percheziţia informatică.

Floricel Achim a recunoscut în faţa procurorilor că a vândut, celui care l-a recrutat, mai multe documente pentru diverse sume de bani, în funcţie de importanţa acestora, în general până la 1.000 de dolari. „Situaţia mea financiară este precară, am făcut acest lucru pentru bani“, s-a disculpat subofiţerul. Vecinii contrazic însă lamentările subofiţerului, declarând că, în ultima perioadă, Floricel Achim prosperase financiar, achiziţionându-şi două autoturisme de lux şi un apartament.

Secrete de stat

Anchetatorii spun că, timp de opt ani, Achim a dat bulgarului mai multe documente catalogate ca secret de stat: sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnicii militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare etc.

Din anul 2006, Achim deţinea autorizaţie de acces la informaţii clasificate. Floricel Achim a povestit că, atunci când era la serviciu, extrăgea din calculatoare, pe memory-stick, „la întâmplare, la vrac“, tot ce reuşea să copieze. Destăinuirea subofiţerului s-a produs după ce acesta a fost pus în faţa probelor strânse după aproape patru ani de urmărire operativă: î nregistrările întâlnirilor cu bulgarul, stenogramele convorbirilor telefonice şi planşe foto.

A fost afectată structura informativă  NATO?

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, a precizat că, în prezent, la nivelul Diviziei 1 Infanterie, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, se desfăşoară un control amănunţit.

Verificările au drept scop stabilirea şi punerea la dispoziţia autorităţilor competente „date despre circumstanţele în care s-a produs fapta“. Dacă se va dovedi că Floricel Achim a vândut informaţii secrete cu privire la Alianţa Nord-Atlantică, NATO va trebui informată de urgenţă, au declarat surse apropiate anchetatorilor.

Caz cunoscut la nivelul MApN din 2005

Fost ministru al Apărării în perioada 2004-2006, Teodor Atansiu a declarat că acest caz de spionaj se afla în urmărirea operativă a serviciilor informative ale Armatei încă din perioada mandatului său. „Într-o zi a venit la mine şeful Statului Major să-mi spună ce face ofiţerul respectiv, dar nu mai ţin minte tot ce scria pe fişa acestuia“, a susţinut Teodor Atanasiu.

Întrebat ce măsuri a luat atunci, Atanasiu a susţinut că ar fi avut două variante la îndemână, prima fiind ridicarea imediată a agentului în cauză, dar fără a se şti cui îi furnizează informaţii, iar a doua, menţinerea sa sub urmărire până la indentificarea sursei care îi solicita secretele de stat.

Zikolov, fost ataşat militar

Autorităţile nu au făcut încă public faptul că Marinov Zikolov este un fost ataşat militar al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti. Spre deosebire de relaţia cu Ucraina, cea cu „aliaţii“ bulgari din NATO presupune o altfel de „reglare a conturilor“. Pe de altă parte, în presa de la Sofia, Marinov Zikolov este cunoscut drept un agent „cu state vechi“. Zikolov ar fi activat în regiunea „Est“ şi  a fost ajutat să intre în Dîrjavna Sigurnost (Serviciul de Siguranţă al Bulgariei) prin prisma unor relaţii de rudenie pe care acesta le are cu fostul şef al spionajului militar, Vasil Savov Zikolov.

Zikolov, un nume greu la vecini

În actele de identitate ale spionului capturat la Bucureşti se menţionează că numele tatălui este Marin, al mamei, Ianca şi este născut la 25.08.1961. 

Potrivit presei de la Sofia, numele Zikolov nu este unul prea răspândit în ţara de la sud de Dunăre. Pe de altă parte, Vasil Zikolov s-a născut la Icera, Slivensco – un sat din apropierea oraşului Sliven – domiciliul spionului de la Bucureşti. Generalul-colonel Vasil Savov Zikolov este născut la 17 octombrie 1923 în satul Icera, regiunea Sliven. În 1950 a terminat cu nota maximă  Academia Militară „Frunze“ de la Moscova, iar zece ani mai târziu a absolvit  Înalta Academie de Studii Militare a Consiliului Superior al URSS.

Despre relaţia dintre generalul Vasil Zikolov şi spionul Marinov Zikolov, angajaţii Ambasadei Bulgariei la Bucureşti nu au dorit să comenteze nimic.

„Mulţi nu doresc apropierea Ucrainei de structurile NATO“

Generalul (r) Mihaiu Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare

Cazul Achim-Zikolov poate fi o tentativă de discreditare a statului ucrainean, este de părere generalul (r) Mihaiu Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul MApN. El spune că, de regulă, un caz de spionaj se rezolvă prin discuţii confidenţiale între guvernele ţărilor implicate, urmate de expulzarea spionului ca „persona non grata”.

Arestarea ca spion a unui cetăţean străin urmată de un anunţ public este o procedură excepţională. Generalul Mărgărit consideră că legătura cu Ucraina a fost făcută publică pentru a „prejudicia relaţiile acestei ţări cu NATO”.  „Mulţi nu doresc apropierea Ucrainei de structurile NATO”, a mai spus fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare.

În prezent, Ucraina este membră a “Parteneriatului pentru Pace” cu NATO. Dialogul oficial între liderii Alianţei şi cei ucraineni se desfăşoară în cadrul Consiliului NATO – Ucraina. Ultima reuniune a acestui Consiliu s-a desfăşurat luna trecută la Cracovia (Polonia). 

 “Un subofiţer care este şef la biroul Documente Secrete (DS) are acces la asemenea documente aproape la fel de mult ca şi comandantul unităţii. Există generali care au mai puţin acces la documente secrete decât are un subofiţer şef de birou DS. În mod tradiţional, serviciile secrete sunt interesate să racoleze secretare, paznici şi lucrători de la DS”, a explicat generalul Mărgărit. El a adăugat că un spion cunoscut de serviciile secrete “poate fi intoxicat ani de zile” înainte de a fi deconspirat. 

“Sumele de 800-1.000 de dolari, cât primea Achim de la Zikolov, sunt foarte mici pentru nişte date secrete, ceea ce înseamnă că probabil informaţiile furnizate de Achim nu erau foarte importante. Este însă posibil ca asemenea sume de bani să fi fost doar o formă de racolare, de «cultivare» a relaţiei dintre Achim şi Zikolov“, a mai spus Mărgărit.

Diplomat ucrainean expulzat?

Ataşatul militar al Ucrainei în România a fost expulzat, luni, a anunţat ieri, în Parlamentul de la Kiev, deputata din Partidul Regiunilor, pro-rus, Inna Bogoslovskia, citată de agenţia ProUA. Bogoslovskia nu a precizat numele diplomatului care a fost expulzat din România şi nici motivele care au dus la aceasta. Nici ministrul de Externe demis nu a reacţionat în niciun fel la această informaţie. Contactată de ziarul “Adevărul”, Ambasada Ucrainei la Bucureşti ne-a informat că nu a primit nicio înştiinţare oficială pe această temă de la autorităţile române.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a evitat şi el să dea informaţii concrete în legătură cu expulzarea ataşatului militar, afirmând că este necesară o anumită “discreţie” în acest caz. Întrebat de agenţia Agerpres dacă “până la această oră nu se confirmă expulzarea” (ieri - n.r) , Corlăţean a afirmat: “Nu am spus că nu se confirmă. Am spus că nu aveam aceste informaţii”. Ministerul român de Externe nu confirmase ieri, până în jurul orei 19.00, expulzarea ataşatului militar al Ambasadei Ucrainei din Bucureşti.

Cronologia cazului

-27 februarie - Floricel Achim este reţinut când ieşea de la serviciu, iar bulgarul Marinov Zikolov este „ridicat“ de la domiciliul său.
-28 februarie - Achim şi Zikolov sunt arestaţi preventiv pentru 29 de zile sub acuzaţia de trădare şi spionaj
-2 martie - a fost retras ataşatul militar al Ambasadei Ucrainei în România
-3 martie - recursul la decizia de arestare a celor doi a fost amânat pentru data de 5 martie

image

MI5 a încercat recrutarea unui pilot român

Arhivele Naţionale Britanice au făcut publice documente privind drama unui cetăţean englez a cărui soţie a fugit, în 1956, la Bucureşti, cu pilotul român Alexandru Ionescu, pe care MI5 intenţiona să îl recruteze ca agent dublu, conform „Belfast Telegraph“.

Potrivit unei scrisori expediate de Fred Donovan Ministerului britanic de Interne, acesta le cerea autorităţilor ajutor pentru a-şi readuce soţia acasă. În 1947, Ionescu s-a mutat în Marea Britanie, fiind luat imediat în considerare de MI5 în vederea recrutării ca agent dublu. Relaţiile sale cu Partidul Comunist Britanic au determinat însă autorităţile să renunţe la acest plan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite