Preţul studenţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile unui student diferă în funcţie de bugetul părinţilor Studenţii din Timişoara pot sta la cămin sau la bloc nou, pot mânca la cantină sau la restaurant şi îşi pot face

Costurile unui student diferă în funcţie de bugetul părinţilor

Studenţii din Timişoara pot sta la cămin sau la bloc nou, pot mânca la cantină sau la restaurant şi îşi pot face cumpărăturile în piaţă saula Viena.

Costurile pentru părinţii tinerilor veniţi din alte oraşe sunt mari: chiriile şi taxele de şcolarizare cresc, biletele de tren se scumpesc, iar cluburile şi terasele vin cu oferte tot mai tentante. Cu toate acestea, "dacă îşi administrează bine banii, un tânăr se poate bucura de studenţie cu 300 lei pe lună", a declarat Andrei Crăciun, student la Facultatea de Mecanică.

Studentul econom stă la cămin

Cazarea la cămin rămâne cea mai ieftină variantă, în 120 lei e asigurat şi accesul la Internet. Studenţii pot circula gratis cu mijloacele de transport în comun şi au 50% reducere la biletele de tren. Dacă tinerii nu ajung acasă în week-end, părinţii le pot trimite mâncarea cu autobuzele obişnuite cu transportul pachetelor săptămânale.

Cei care doresc să înveţe o limbă străină, pot participa gratuit la cursurile de la Universitatea de Vest. Sportivii se bucură de gratuitate la bazinul de înot, la terenul de tenis sau la sălile de sport ale Universităţii Politehnica.

După cursuri, tinerii se pot distra gratis în cadrul serilor studenţeşti sau în cluburile retro şi rock care nu percep taxă de intrare. Studenţii pot pleca în vacanţe, tot cu bani puţini, dacă învaţă bine şi prind un loc în taberele studenţeşti. Astfel, ei pot pleca la mare sau la munte şi plătesc doar biletul de tren, iar cazarea şi masa sunt gratuite.

Cu venituri medii se poate sta în chirie

Dacă banii primiţi de acasă sunt mai mulţi sau dacă studentul se angajează, el îşi poate închiria un apartament împreună cu colegii. "Un apartament cu trei camere costă 300 euro, la care se adaugă cheltuielile pentru întreţinere, curent şi Internet", a declarat Silvia Iacob, manager Agent Imobiliar. Dacă doreşte să se menţină în formă la o sală de fitness, studentul trebuie să plătească 60 lei lunar.

Cluburi de house şi cumpărături la Viena

Pentru studenţii cu venituri mari, care au apartament şi maşină, ofertele sunt mai numeroase: ziua începe cu propriul antrenor de sport, care costă 120 lei lunar, continuă la o terasă pe malul Begăi şi se încheie în club. Sfârşitul de săptămână poate fi petrecut la Budapesta sau Viena.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite