Presiunile asupra justiţiei, considerate infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiunea asupra justiţiei şi sfidarea organelor judiciare vor fi infracţiuni introduse în Codul Penal, ca urmare a unei propuneri făcute de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Cele

Presiunea asupra justiţiei şi sfidarea organelor judiciare vor fi infracţiuni introduse în Codul Penal, ca urmare a unei propuneri făcute de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Cele două infracţiuni vor fi pedepsite cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă. Predoiu consideră că introducerea celor două infracţiuni în Codul Penal se impune în condiţiile în care, în ultima perioadă, “au devenit tot mai numeroase faptele prin care se aduce atingere autorităţii şi înfăptuirii justiţiei”. 

Declaraţiile publice defăimătoare, pedepsite

Presiunile asupra justiţiei vor include “declaraţiile publice defăimătoare la adresa procurorului, a judecătorului ori a organelor de cercetare penală, făcute în scop de intimidare sau de influenţare a acestora, de oricare dintre părţi, precum şi de făptuitor sau învinuit ori de reprezentanţii lor, în timpul unei proceduri judiciare”.

Se vor pedepsi şi presiunile exercitate împotriva soţului sau unei rude apropiate a organelor judiciare în scop de intimidare sau de răzbunare. Sfidarea organelor judiciare este definită ca fiind “întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau ameninţătoare de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a procurorului”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite