Băsescu: În cazul izbucnirii unui conflict cu Iranul, România va fi un partener loial al NATO şi al Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul declaraţiei comune de presă Traian Băsescu a anunţat că Israelul trebuie să reia negocierile de pace cu palestinienii şi sirienii, fără a impune precondiţii şi a precizat că în cazul izbucnirii unui conflict cu Iranul, România va fi un partener loial al NATO şi al Israelului. 

Pentru prima dată de la înfiinţarea statului evreu în 1948, un preşedinte israelian se află în vizită oficială la Bucureşti. După întâlnirea celor doi şefi de stat a avut loc o declaraţie de presă comună, la Palatul Cotroceni.

După ce i-a mulţumit pentru modul în care a tratat tragedia soldaţilor israelieni care şi-au piedut viaţa în cadrul exerciţiilor din Bucegi, Shimon Peres şi-a exprimat convingerea că deşi acum întâmpină dificultăţi economice, "România va depăşi criza şi va deveni o tară înfloritoare".

Shimon Peres a declarat că a fost în România de trei ori şi că de fiecare dată a văzut o Românie diferită.

"România de astăzi e diferită de celelalte două pe care le-am vizitat în trecut. Am vizitat o Românie parte din Balcani, România trăia sub ameninţare. Azi, România e parte din Europa. Văd o Românie democratică", a subliniat Peres.

"Faimosul autor Nabokov era colecţionar de fluturi şi a fost odată întrebat când se transformă larva în fluture. Răspunsul lui a fost: atunci când simte o durere în umeri, pentru că încep să îi apară aripile. Pot să fac această analogie. Cred că ceea ce se întâmplă în România este că, de fapt, apar aripile pentru a zbura. Iar asta este dureros, dar şi promiţător, în acelaşi timp. Trăim într-o vreme în care trebuie să zburăm, iar România poate avea nişte aripi măreţe", a spus Shimon Peres.

ncep să crească aripile care îi pot permite României să zboare. România va incepe criza si va deveni o tară înfloritoare. Ne vom sprijini reciproc pentru a zbura împreună", a spus Shimon Peres.

Preşedintele israelian Shimon Peres i-a mulţumit lui Băsescu pentru felul direct de a pune problemele şi pe care îl consideră unul din liderii responsabili.

"Preşedintele Traian Băsescu poate fi considerat  unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre . Atunci când el spune «da», este «da». Atunci când spune «nu», este «nu». Iar acum a luat o poziţie foarte responsabilă faţă de Iran, o poziţie pozitivă în încurajarea păcii între noi şi palestinieni" a punctat şeful statului palestinian.

El i-a mulţumit personal preşedintelui Băsescu pentru modul în care s-a implicat, deşi nu erau parte a atribuţiilor sale, în tragedia soldaţilor israelieni care şi-au pierdut viaţa în Bucegi.

"Am fost profund mişcat când, la moartea piloţilor noştri, preşedintele a pus deoparte multele lucruri importante ce le avea pe agenda sa şi s-a ocupat personal de această problemă, astfel încât aceştia să fie aduşi acasă cât mai curând", a spus Shimon Peres.

"România pentru Israel nu este doar un punct pe hartă, ci un moment din istoria sa. Nu vom uita niciodată că în perioada cea mai neagră, în perioada nazistă. România a ajutat ca 400.000 de istraelieni. Aceşti oameni au contribuit la construcţia şi dezvoltarea Israelului şi nu au uitat niciodată România", a spus preşedintele istraelian.

După ce i-a mulţumit preşedintelui Israelian pentru vizita în România, preşedintele Traian Băsescu a cerut Israelului să reia negocierile de pace cu Palestina.

"L-am informat pe domnul preşedinte Peres legat de poziţia noastră cu privire la două aspecte. Unul legat de realuarea negocierilor palestiano-israeliene, despre care noi susţinem că trebuie reluate fără precondiţii, acelaşi lucru subliniindu-l şi în cazul negocierilor siriano-israeliene. A pune precondiţii, care de fapt trebuie să fie apropiate de finalizarea negocierilor, ni se pare un mijloc de a bloca negocerile în Orientul Mijlociu", a declarat Traian Băsescu.

"Discuţiile au vizat în primul rând cooperarea bilaterală între România şi Israel, cooperare care vizează sectorul militar, tehnologic, educaţia, afacerile şi turismul. Am abordat problemele regionale, subiectul păcii în Orientul Mijlociu fiind un subiect extrem de important", a declarat Băsescu.

Răspunzând unei întrebări adresată de jurnalişti, Băsescu a declarat că "în cazul izbucnirii unui conflict cu Iranul, România va fi un partener loial al NATO şi al Israelului". El a subliniat însă că nu trebuie căutat conflictul şi că diplomaţia trebuie să rezolve problemele Iranului cu lumea.

"Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU să creeze la Teheran soluţia corectă - nu aceea a săpării de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al alianţei NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului", a spus şeful statului.

"Diplomaţia este cea care trebuie, în opinia noastră, să soluţioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democraţia", a explicat Băsescu.

"Am abordat problema iraniană şi l-am informat pe domnul preşedinte Peres că România susţine fără rezerve aplicarea ultimei rezoluţii a Consiliului de Securitate cu privire la sancţiunile ce urmează a fi aplicare Iranului şi am subliniat că plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a utiliza energia nucleară pentru scopuri civile, dar respingem ideea că un stat ca Iranul ar putea fi deţinător de armament nuclear", a subliniat Traian Băsescu.

Peres va participa mâine la o ceremonie religioasă în memoria victimelor Holocaustului din România

Preşedintele israelian a depus, în această dimineaţă, o coroană la flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol. El a semnat în Cartea de Onoare a Regimentului 30 Gardă şi Protocol "Mihai Viteazul" şi i-a fost prezentată în limba engleză semnificaţia monumentului din Parcul Carol.

Potrivit Jerusalem Post, vizita lui Shimon Peres va fi dominată de accidentul elicopterului israelian produs în iulie în Munţii Bucegi, soldat cu moartea a şase militari israelieni şi unul român.

Preşedintele israelian este însoţit de comandantul forţelor aeriene israeliene, generalul Ido Nehushtan şi de alţi zece ofiţeri, piloţi de elicoptere Yasour. El va participa după-amiază, la o ceremonie religioasă organizată la principala sinagogă din Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi membri ai Guvernului român. În cadrul acestui serviciu religios vor fi aprinse şapte lumânări, câte una pentru fiecare dintre victimele tragediei.

În afară de serviciul religios în memoria militarilor morţi în accidentul de elicopter, Peres va participa mâine la o ceremonie religioasă la monumentul închinat victimelor Holocaustului din România.

Pentru vizita preşedintelui israelian Shimon Peres s-au luat măsuri speciale de securitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite