Traian Băsescu: Am hotărât să retrimit legea pensiilor în Parlament. Cer scăderea vârstei la femei la 63 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că va retrimite în Parlament legea pensiilor, propunând ca vârsta de pensionare a  femeilor să fie de 63 de ani, şi nu 65.

16.05 Reacţii politice la Legea Pensiilor: Geoană şi Marko Bela sunt de acord

"Am analizat astăzi legea pensiilor, constatând următoarele: legea este declarată constituţională prin decizia 1237 a Curţii Constituţionale. Legea a venit la Preşedinţie semnată de preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului. Din punctul de vedere al legalităţii, nu am nicio obiecţie", a declarat Traian Băsescu într-o declaraţie de presă susţinută, astăzi, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a anunţat însă că va retrimite legea în Parlament pe motiv că femeile prestează o muncă dublă faţă de bărbaţi, cerând reducerea vârstei de pensionare la femei la 63 de ani.

"La articolul 53, aliniatul 1, am constat că se instituie egalitatea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei, la 65 de ani. Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse şi de tratament în faţa legii între femei şi bărbaţi. Nu pot însă să nu analizez realităţile socio-economice din România şi să constat că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii. Pe lângă serviciul de la stat sau privat, o femeie mai are un serviciu şi acasă, deci femeile fac o dublă muncă în România. În aceste condiţii am hotărât să retrimit legea în Parlament. Propun Parlamentului să reducă vârsta de pensionare la femei de la 65 de ani la 63 de ani", a anunţat şeful statului, exprimându-şi speranţa ca preşedinţii celor două Camere să fie de acord cu o reexaminare rapidă.

În continuare, Traian Băsescu s-a referit la "declaraţiile aberante" ale celor doi lideri ai PSD şi PNL referitor la scandalul apărut pe tema legii pensiilor. "Ar fi dictatură să interferez în viaţa internă a Parlamentului. Puterea executivă este separată de puterea legislativă, în România. Trebuie să fie atenţi ce îşi doresc", a afirmat preşedintele.

Potrivit acestuia, incidentul "interparlamentar ne-a arătat cât de jos sunt aceşti parlamentari. Să negociezi pe bani soarta celor care te-au ales, este de neacceptat".

El i-a criticat pe Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru faptul că nu au participat la votul pe legea pensiilor. "Şi eu am fost parlamentar timp de 8 ani, iar în regulament scrie că participarea la vot este obligatorie. Tot ce cer de la Ponta şi Antonescu este decenţă", a încheiat preşedintele.

Declaraţiile lui Traian Băsescu au venit după ce preşedintele PSD Victor Ponta i-a trimis o scrisoare în care i-a cerut să nu promulge Legea pensiilor, pentru că deşi a fost declarată constituţională ea a fost adoptată "în mod fraudulos" de către deputaţi. Vezi aici detalii.

Ulterior, şi cele cinci confederaţii sindicale din România i-au trimis  o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi solicită să nu promulge Legea pensiilor pentru că are prevederi abuzive şi clauze dezastruoase ce atentează la viaţa românilor.

"În urma votului din Parlament şi a unei contestabile decizii a Curţii Constituţionale va trebui să adoptaţi o decizie importantă pentru soarta a milioane de cetăţeni români – promulgarea Legii pensiilor. Domnule Preşedinte al României, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA", Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical şi Confederaţia Naţională Sindicală Meridian vă solicită să nu promulgaţi Legea pensiilor pentru că forma votată de Parlament are prevederi abuzive şi clauze dezastruoase ce atentează la viaţa salariaţilor şi a pensionarilor actuali", se arată în scrisoarea sindicaliştilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite