Preşedintele armean spune că ţara sa are nevoie de relaţii cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele armean spune că ţara sa are nevoie de relaţii cu Turcia
Preşedintele armean spune că ţara sa are nevoie de relaţii cu Turcia

Preşedintele armean Serj Sarkisian a declarat sâmbătă, într-un discurs către naţiune, că Armenia nu are alternativă şi ar trebui să stabilească relaţii cu Turcia, în pofida mai multor decenii de ostilitate, relatează AFP.

"Nu există alternativă la stabilirea relaţiilor, fără condiţii prealabile, cu Turcia", a declarat el, în condiţiile în care Erevan şi Ankara urmează să semneze sâmbătă acorduri istorice care vor permite deschiderea frontierei turco-armene şi lansarea relaţiilor diplomatice.

El a subliniat că Armenia nu va renunţa, însă, la lupta sa pentru recunoaşterea masacrelor armenilor în timpul Imperiului Otoman, la începutul secolului al XX-lea, drept genocid. Ankara respinge această interpretare a faptelor, iar diferendul a împiedicat până în prezent stabilirea unor relaţii între cele două ţări.

"A avea relaţii cu Turcia nu trebuie, sub nicio formă, să provoace îndoieli privind realitatea genocidului (...). Este un fapt bine cunoscut şi care trebuie să fie recunoscut", a spus Sarkissian.

Preşedintele armean a declarat că acordul cu Turcia nu ar avea consecinţe nici asupra conflictului cu Azerbaidjanul, aliat al Ankarei în Caucaz, din cauza regiunii Nagorno Karabah. "Aceste relaţii (cu Turcia - n.red.) nu sunt şi nu pot fi legate cu chestiunea rezolvării conflictului Karabah, care urmăreşte un proces independent şi separat", a insistat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite