Republica Moldova: Preşedintele ţării nu va fi ales de Parlament din primul tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova: Preşedintele ţării nu va fi ales de Parlament din primul tur
Republica Moldova: Preşedintele ţării nu va fi ales de Parlament din primul tur

Este puţin probabil ca Parlamentul moldovean să poată alege din primul tur preşedintele ţării, consideră anaşiştii politici citaţi de Info-Prim Neo.

"Electoratul comunist nu înţelege de ce Marian Lupu (candidatura înaintată de AIE – n.r.) nu este dorit în calitate de preşedinte. Mai mult, implicarea societăţii într-o lungă campanie electorală, schimbările pe care le va efectua noua putere, ar putea determina o parte a electoratului comunist să renunţe la PCRM în favoarea PDM", a explicat Petru Bogatu.

Totodată, potrivit analistului, vor ieşi la iveală mai multe scheme mafiote desfăşurate de PCRM. De asemenea, va fi reformat Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, care va investiga cazurile de corupţie la nivel înalt. "Multe nelegiuri comise de fosta guvernare vor ieşi la suprafaţă în perioada de până la alegerile anticipate, astfel că PCRM va veni şifonat la alegeri", spune Bogatu.

Nici un alt analist politic, Nicolae Negru, nu crede că preşedintele va putea fi ales din primul scrutin. "Pe urmă se va vedea, nu se ştie de unde sare iepurele", a spus el. În opinia lui Negru, comuniştii au sfidat în permanenţă legile, au făcut remanieri ilicite de cadre. Un exemplu elocvent, din puntul său de vedere, este demiterea lui Vasile Tarlev din funcţia de premier de către Voronin. Conform legislaţiei, premierul putea fi demis doar printr-o moţiune de cenzură a Parlamentului.

În mod ilicit a fost înlăturat din funcţie şi ministrul de atunci al economiei, Valeriu Lazăr, care s-a opus privatizării hotelului Naţional, subliniază Nicolae Negru. Imediat după numirea în această funcţie a lui Igor Dodon, hotelul a fost privatizat de o firmă fantomă, care avea pe cont circa 3.000 de lei. Toate aceste nelegiuiri vor ieşi la iveală şi vor arăta alegătorilor cine sunt comuniştii care i-au condus timp deopt ani şi jumătate, a conchis analistul.

Prima tentativă de alegere a şefului statului va avea loc la 10 noiembrie. Singurul candidat înscris în cursă este Marian Lupu, liderul PDM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite