Preşedintele egiptean insistă ca Israelul să reia negocierile de pace palestinienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a insistat, duminică, ca Israelul să reia negocierile de pace cu palestinienii din punctul unde au fost întrerupte în urmă cu peste un an, avertizând că procesul de pace nu îşi permite un nou eşec.

Negocierile israelo-palestiniene au fost suspendate anul trecut după o schimbare de guvern în Israel şi cele două părţi nu au stabilit încă un plan pentru relansarea lor.

Palestinienii vor ca negocierile să fie reluate de acolo de unde au fost lăsate, în timp ce primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, declară că el nu este obligat să facă nicio concesie a predecesorilor săi.

Dar într-un interviu publicat duminică, Mubarak a chemat Israelul să răspundă pozitiv la un nou apel de relansare a negocierilor şi ca ele să fie reluate din punctul unde au fost abandonate.

Mubarak a mai declarat că Israelul trebuie "să pună capăt imediat" colonizării.

"Nu este rezonabil şi acceptabil să se pornească de la zero", a adăugat Mubarak.

Comentariile lui Mubarak fac parte dintr-un larg interviu publicat cu câteva zile înaintea marcării a 36 de ani de la războiul arabo-israelian din 1973 care a deschis calea unui tratat de pace egipteano-israelian şase ani mai târziu.

Printre altele, Mubarak a afirmat că el este optimist că eforturile făcute de Statele Unite vor aduce cele două părţi la masa de negocieri şi că ele se vor extinde la convorbiri regionale mai largi pentru soluţionarea conflictului arabo-israelian.

"Regiunea este într-o abundenţă de crize, conflicte şi tensiuni", a spus el. "Orientul Mijlociu va rămâne o regiune de instabilitate în absenţa unei rezolvări paşnice şi juste a chestiunii palestiniene. Situaţia este critică şi procesul de pace nu îşi permite încă un eşec", a adăugat Mubarak.

Mubarak a chemat Israelul să îşi reconsidere modul de a se purta cu palestinienii şi arabii pentru a asigura o revenire la relaţii normale în regiune, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite