Preşedintele Gabonului este în viaţă, anunţă premierul ţării contrazicând declaraţiile făcute duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că preşedintele Gabonului n-a murit, aşa cum a fost anunţat duminică seară. Omar Bongo Ondimba, "este în viaţă", a declarat luni la Barcelona premierul Jean Eyeghe Ndong.

CITIŢI ŞI:

Preşedintele gabonez Omar Bongo a încetat din viaţă

"Am constatat că preşedintele republicii (...) Omar Bongo Ondimba este în viaţă"
, a declarat premierul, spunând că l-a vizitat pe acesta "în cursul dimineţii" împreună cu mai mulţi membri ai Guvernului şi şeful Adunării Naţionale.

O sursă diplomatică spaniolă a confirmat afirmaţiile premierului. Omar Bongo Ondimba "nu a murit", a declarat această sursă. Moartea lui Bongo fusese anunţată duminică seară la Paris de o sursă apropiată Guvernului francez.

Decan al şefilor de stat africani, Bongo este spitalizat de o lună la Barcelona, în clinica privată Quiron. Potrivit autorităţilor gaboneze, preşedintele fusese spitalizat pentru un simplu "bilanţ al sănătăţii". Alte surse au declarat pentru AFP că dimpotrivă, el se afla în stare "gravă" în momentul internării, suferind de cancer.

Preşedintele Gabonului, în vârstă de 73 de ani, se află la putere din 1967. Dacă la vârsta de 31 de ani, când a devenit preşedinte, era printre cei mai tineri lideri din Africa, după ce Fidel Castro a renunţat la putere în Cuba în 2008, Bongo a devenit decan de vârstă al şefilor de stat ai planetei şi deţine recordul păstrării puterii, exceptându-i pe monarhi.

Ministrul francez al apărării, Herve Morin, a refuzat să confirme duminică seara informaţia referitoare la decesul liderului african şi a spus că nu a fost informat despre aceasta. "Este o mare figură a Africii" şi un "om care are influenţă", a reacţionat ministrul francez la postul de televiziune France 2.

Bongo se afla în fruntea statului gabonez de 42 de ani, într-o ţară devenită o insulă de stabilitate pe un continent obişnuit cu crizele, însă modul în care a gestionat statul a fost criticat adesea.

Potrivit Constituţiei gaboneze, preşedintele Senatului, funcţie deţinută în prezent de Rose Francine Rogombé, urmează să asigure tranziţia puterii până la un scrutin care trebuie programat cel mai târziu la 45 de zile de la constatarea vacanţei puterii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite