Preşcolarii au strâns 667 kg de baterii uzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea cea mai mare de deşeuri a fost colectată de Grădiniţa din Beltiug. Timp de şase luni, la nivelul judeţului s-a demarat un program denumit „Ne jucăm şi reciclăm”, la care s-au înscris 36 de grădiniţe.

 Preşcolarii de la grădiniţele din Satu Mare au reuşit o performanţă nemaiîntâlnită în România. Incluşi în programul de reciclare derulat sub denumirea „Ne jucăm şi reciclăm”, copiii de la 36 de unităţi de învăţământ au adunat cantitatea de 667 kg de baterii uzate, în doar şase luni, perioada de derulare a programului. Cantitatea este surprinzător de mare pentru iniţiatori, au declarat aceştia.
Încă de la debutul campaniei, preşcolarii s-au arătat extrem de receptivi şi încântaţi de idee. S-au înscris un număr de 36 de grădiniţe, 16 din mediul urban şi 20 din mediul rural. S-au constituit patru puncte de colectare în municipiu şi alte trei în judeţ.
„S-a constatat interesul deosebit pentru strângerea de bateriii uzate. În luna noiembrie, anul trecut, un grupul de lucru format, alături de experţi de mediu din Germania, au făcut o vizită Grădiniţei Guliver din Satu Mare pentru a vedea modul de implementare a Programului de educaţie ecologică, rămânând surprinşi de interesul de care au dat dovadă nu numai cadrele didactice, cât şi preşcolarii”, a declarat Adriana Culda, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare.

Grădiniţa din Beltiug, câştigătoare

Programul s-a încheiat chiar de Ziua Internaţională a Copilului, iar festivitatea de premiere a avut loc azi, de la ora 10.00, la Teatrul de Nord Satu Mare. Alături de organizatori şi participanţi, la festivitate au luat parte părinţii şi bunicii preşcolariilor. Grădiniţa care a strâns cele mai multe baterii uzate a fost grădiniţa din localitatea Beltiug, care a donat, pe cap de copil 800 de grame de baterii. 
Cele 667 de kilograme de baterii colectate au fost preluate de firma clujeană, IF Tehnology, partener în program, care le reciclează şi le tranformă din nou în baterii funcţionale.

Programul va mai fi implementat

Pentru că programul a avut un succes major, instituţiile implicate vor să îl continue şi anul viitor, implicând o altă categorie de copii. Scopul este să conştientizeze populaţia de pericolul la care se expun prin folosirea acestor baterii uzate.
Totodată s-a urmărit şi asigurarea unui management integral al deşeurilor prin creşterea nivelului de informare, conştientizare şi educaţie a preşcolarilor şi şcolarilor în spiritul colectării selective a deşeurilor periculoase menajere în scopul adoptării unei atitudini ce vizează dezvoltarea durabilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite