Preoţii, angajaţi în programul de analize gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parohii au consemn să-şi trimită enoriaşii să se caute de boli. Ministerul Sănătăţii a apelat la sprijinul Bisericii, pentru a convinge mai mulţi oameni să se prezintela medic.

 Pe lângă curăţenia spirituală, preoţii din parohiile Moldovei se îngrijesc, mai nou, şi de sănătatea trupească a enoriaşilor. Din această toamnă, enoriaşii ascultă la slujbele duminicale, pe lângă obişnuita predică, şi o informare privind programul naţional de sănătate al populaţiei.

Preoţii le explică că un suflet sănătos trebuie să fie în armonie cu un trup sănătos, iar apoi îi sfătuiesc să treacă pe la medicii de familie pentru a-şi face analizele gratuite. „După predică, fiecare preot vorbeşte cu credincioşii din parohie despre probleme curente ale comunităţii.

Cu această ocazie îi rugăm să treacă pe la medic să-şi facă analizele gratuit. Să ştiţi că până acum cuvântările acestea au avut şi efect”, precizează Vasile Vaida, preot paroh la Biserica „Sf. Nicolae” din cartierul ieşean Copou.

Unii preoţi merg şi mai departe, prezentându-le credincioşilor o mostră a buletinului de sănătate şi explicându-le cum trebuie completat.

“Intervenţia preoţilor este licită”


Sfaturile date de preoţi sunt în acord cu normele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În luna iulie, Ministerul Sănătaţii a încheiat cu Patriarhia Română un protocol „de asistenţă medicală şi spirituală”. Conform acestuia, preoţii ar trebui să intervină pe lângă enoriaşi pentru “combaterea practicilor care dăunează sănătăţii”.

„Am trimis Patriarhiei informaţiile esenţiale privitoare la derularea programului naţional de sănătate, iar documentele au fost transmise către fiecare parohie în parte. Vrem să convingem cât mai mulţi români despre avantajele efectuării analizelor gratuite, iar preoţii au un rol de consiliere, de sprijin”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Specialiştii în doctrină ortodoxă consideră că semnarea acestui parteneriat este în concordanţă cu dogmele bisericeşti.
„Intervenţia preoţilor în probleme sociale este licită. Ar fi în dezacord cu indicaţiile Sfântului Sinod dacă, de exemplu, preoţii le-ar da enoriaşilor indicaţii cu caracter electoral”, a spus prof. Valeriu Gherghel, de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi.

Ajutor la procent


Conform ultimei statistici oficiale, până pe 31 iulie s-au prezentat la medicul de familie 60% dintre români. Ministrul Nicolăescu speră ca sprijinul bisericii ortodoxe să crească numărul românilor care-şi fac analizele cu încă 10%, până la sfârşitul anului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite