Un laureat al Premiului Nobel pentru Pace desemnat mediator al crizei din Honduras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un laureat al Premiului Nobel pentru Pace desemnat mediator al crizei din Honduras
Un laureat al Premiului Nobel pentru Pace desemnat mediator al crizei din Honduras

Un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, preşedintele costarican Oscar Arias, a fost ales marţi drept mediator pentru a încerca să dezamorseze criza politică din Honduras, într-un prim gest de deschidere din partea autorităţilor care l-au alungat de la putere pe şeful de stat Manuel Zelaya în urmă cu zece zile.

Cele două tabere se vor întâlni în premieră joi în Costa Rica, a confirmat Arias, cunoscut drept un artizan al păcii după ani de război civil în America Centrală. "Cele două părţi m-au invitat să joc rolul de mediator", a anunţat el din San Jose.

Reuniunea de joi va marca prima întâlnire faţă în faţă dintre Zelaya, aflat în exil de la alungarea sa, şi fostul său aliat, Roberto Micheletti, care a fost propus de Congres să-i succeadă în fruntea ţării.

Această mediere a fost salutată de şefa diplomaţiei americane Hillary Clinton, care s-a întâlnit la Washington cu preşedintele destituit din Honduras. De asemenea, dna Clinton a pledat în favoarea unei "restabiliri a ordinii democratice şi constituţionale" şi pentru o "soluţionare paşnică" a crizei, scrie Agerpres.

Potrivit France Presse, întâlnirea dintre Zelaya şi şefa Departamentului de Stat a evidenţiat importanţa rolului jucat de Washington în Honduras, unde trupe americane sunt desfăşurate la baza aeriană de la Soto Cano, la 80 de kilometri de capitala Tegucigalpa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite