Premierul, la prima întâlnire cu liderii sindicali: Nu promit, dar sper să recuperăm sumele pierdute la salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu

Salariile bugetarilor vor reveni la valoarea din mai 2010 doar dacă „evidenţa macroeconomică" o va permite, le-a explicat premierul Ungureanu preşedinţilor celor cinci confederaţii sindicale, invitaţi azi la Palatul Victoria.

La ieşirea de la discuţii, sindicaliştii au avut reacţii diferite. Dumitru Costin a consider-o inutilă, Bogdan Hossu a văzut-o ca pe o tatonare reciprocă.

A fost o întâlnire în care sindicaliştii l-au lăsat pe premier să-şi etaleze stilul diplomatic: "Ştie să vorbească şi cunoaşte limbajul diplomatic. Deocamdată, am încredere în bunele intenţii declarate. Rămâne să le şi dovedească".

A fost o "întâlnire informală", cum premierul a promis că va mai organizai, dar prima confruntare ar putea veni curând, întrucât la începutul lunii urmează "piatra de încercare", cum spune Hossu. Guvernul  va discuta acordul cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) şi atunci se va şti exact dacă salariile bugetarilor se reîntregesc sau nu.

Ungureanu va intra în discuţii tehnice cu preşedinţii de confederaţii şi vom vedea în ce măsură limbajul diplomatic al premierului este compatibil cu cel al liderilor de sindicat, care înregistrează o scădere de credibilitate vertiginoasă în organizaţiile de bază.

UPDATE 16.06:  Ungureanu le-a spus celor cinci că îşi doreşte un dialog consolidat cu sindicatele şi reprezentanţii societăţii civile, conştient fiind că asta reflectă valoarea actului de guvernare.

De asemenea, el le-a solicitat sindicaliştilor soluţiile la probleme precum salarizarea, locurile de muncă, serviciile sociale şi de sănătate. Soluţiile lor, aşa cum le văd ei, din „unghiurile lor de vedere”.

În fond, le-a explicat premierul, „servim aceleaşi interse fundamentale”, ambele tabere dorindu-şi combaterea sărăciei şi un nivel de trai mai ridicat pentru români.

Dar, a explicat Ungureanu, toate aceste preocupări pot deveni realitate  dacă „reporneşte motorul economiei”, indiferent de evoluţia economică din regiune sau de pe continent. „Să vedem cum facem ca economia românească să revină la o altitudine de croazieră promiţătoare pentru proiectele” sociale comune.

Pentru asta, le-a atras atenţia MRU, este nevoie de performanţă care să genereze la rândul ei performanţă. 

UPDATE 15.53: Întrevederea a început cu o scurtă expunere de intenţii a premierului, care le-a zis celor cinci că nu promite nimic deocamdată, dar speră ca în curând să fie recuperate tăierile salariale operate în 2010 în sectorul bugetar.

Asta se va face în măsura în care economia, „evidenţa macroeconomică”, o va permite. În curând va primi datele macroeconomice şi, dacă se confirmă o evoluţie pozitivă, se va discuta de reîntregirea salariilor bugetarilor.

Este prima întâlnire a lui Ungureanu cu liderii sindicali. Ea are loc la invitaţia prim-ministrului, care le-a trimis celor cinci preşedinţi, săptămâna trecută, un e-mail în care-i anunţa că-i aşteaptă azi, la ora 15.30, la Palatul Victoria.

Au confirmat participarea toţi cei cinci invitaţi: Bogdan Hossu - preşedintele CArtel "Alfa", Dumitru Costin - preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Iacob Baciu - Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Ion Samoilă - CNSLR - Frăţia şi Ion Popescu - Confederaţia "Meridian".

Nu au fost comunicate eventuale subiecte de discuţie.

La întrevedere participă şi ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

Vom reveni cu amănunte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite