Premierul României, acuzat de plagiat de revista americană Nature. Reacția lui Ponta: Tot am să merg la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională conţine texte copiate.

UPDATE 23.45 „Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată prin Tratatul de la Roma, în 1998, eu am făcut parte din comisia pregătitoare de la New York şi am început să scriu în 1999, deci la un an după. Dacă asta e o problemă de natură, nu pot decât să spun că sper că n-am prejudiciat mediul ambiant şi natura foarte tare", a spus ironic Victor Ponta, răspunzând unei întrebări legate de publicaţiile în care au apărut acuzaţiile de plagiat.

„Nature este revista în care dă interviuri domnul Funeriu", a ţinut să remarce liderul PSD.

UPDATE 23.20  Victor Ponta a negat acuzațiile care i-au fost aduse. El a declarat că este gata să se supună oricăror verificări și a ținut să precizeze că va merge la Consiliul European în data de 28 iunie.

”Nu am înțeles care este pasajul, sunt gata să mă supun oricăror verificări. Tot am să merg la Consiliul European. Ca să înțeleagă domnul Președinte Băsescu”, a precizat acesta.

”Nici nu știu unde este revista Nature și faptul că teza mea de doctorat reprezintă o preocupare pentru revista Natura este un lucru cel puțin comic”, a declarat Victor Ponta.

"Mi se pare penibil să se spună că plagiez pe cineva care a scris prefața lucrării mele, domnul Diaconu. Ca să dau un mesaj politic, tot eu o să merg pe 28 iunie la Consiliul European. Domnul Basescu e supărat pe mine. La sfârșitul anului trecut spunea de contractele de la Turceni și Rovinari, acum s-a supărat și mi-a studiat teza de doctorat", a declarat Ponta, la întoarcerea din vizita oficială efectuată în Austria.

Aproximativ jumătate din lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta ar fi plagiate, potrivit unor acuze apărute pe site-ul nature.com.



Din cele 432 de pagini ale lucrării referitoare la Jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale este plagiată. Porţiuni mari din textul lucrării sunt identice sau foarte similare unor lucrări semnate de Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu.

De asemenea, există părţi copiate dintr-o lucrare în limba engleză a lui Ion Diaconu, se mai spune în revista Nature.

Ponta acuzat de plagiat

Ponta este acuzat de o sursă anonimă că a preluat în lucrarea sa de doctorat (din 2003) porţiuni largi din publicaţii anterioare, fără a face referirile obişnuite. Cei de la revista Nature, se spune în articolul respectiv, au văzut documentele la care se referea sursa anonimă - paginile din lucrarea premierului şi cele din lucrările pe care acesta le-ar fi copiat cuvânt cu cuvânt.

Lucrări din care s-a fi "inspirat" Ponta:

Diaconu, Dumitru -  Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999)

Creţu, Vasile  - Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996).

Diaconu, Ion - "The International Criminal Court: A New Stage" (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)

Revista Nature este una dintre cele mai prestigioase reviste de ştiinţă din lume.

Nature: Ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta

Potrivit revistei Nature, „premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior".


Plagiatul lui Ponta face înconjurul lumii

În plus, revista Nature a relatat şi despre acuzaţiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educaţiei în Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeaşi revistă publica în ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educaţiei în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu.

„Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente", afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedintele Consiliului român pentru recunoaşterea diplomelor universitare, conform Mediafax. Dacă acuzaţiile se vor dovedi reale, „în România şi în străinătate vor trebui organizate dezbateri serioase pentru evitarea unor astfel de situaţii", consideră Andruh. Potrivit revistei Nature, Victor Ponta nu a răspuns solicitării revistei de a comenta acuzaţiile.

Plagiatul lui Ponta face înconjurul lumii

Băsescu: „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!"

Preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta.

Băsescu l-a criticat pe premier că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!", titrează Mediafax.

Traian Băsescu a repetat de mai multe ori, într-o declaraţie de presă, că Victor Ponta are titlul de doctor în Drept, inclusiv în contextul în care sugera că acesta nu cunoaşte textele tratatelor europene. „Acel puţin acid legat de doctor, pentru că domnul prim-ministru Victor Ponta este un doctor făcut de domnnul Adrian Năstase, căruia nu-i putem contesta cunoştinţele în materie de drept internaţional... Deci, chiar puţinul acid este o foarte mică, un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile pe care prim-ministrul le-a făcut de la momentul în care i-am pus mandatul în mână şi până astăzi", a spus Traian Băsescu în finalul declaraţiei de marţi, de la Cotroceni.

Problemele Guvernului Ponta cu plagiatul

Acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta vin după ce două dintre persoanele nominalizate de premier la Educaţie au pierdut postul exact din cauza acestor practici.

Mai întâi, Corina Dumitrescu, nominalizată pentru ministerul Educaţiei, a renunţat la portofoliu după ce s-a descoperit că ea şi soţul său au copiat lucrarea "Drept comunitar: Cele patru libertăţi fundamentale. Politici comunitare", a lui Octavian Manolache.

A urmat cazul Ioan Mang, şi el cu porţiuni uriaşe de "copy/paste" în lucrările sale.

După cele două ratări, Ponta a preferat să pună un interimar la Educaţie, Liviu Pop, profesor de matematică şi lider sindical.

În urmă cu o săptămână, acesta a schimbat componenţa Consiliului Naţional de Etică din minister, cel care stabileşte dacă o lucrare este sau nu plagiat. Vineri, 15 iunie, Consiliul urma să-l audieze pe Mang, procedură ce finaliza cercetările în dosarul de plagiat al acestuia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite