Premierul Emil Boc: Pot să confirm că salariile bugetarilor vor creşte în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emi Boc  a declarat, într-o emisiune la TVR 1, că poate confirma că bugetarii vor recupera în 2011 o mare parte a salariilor diminuate cu 25%, însă nu a precizat cu cât.

Despre posibila recuperare a salariilor bugetarilor în 2011:

- România va putea plăti atât cât îşi permite în momentul de faţă în conformitate cu măsurile sănătoase pe care le-a luat până acum. În termen concret înseamnă că bugetarii vor putea recupera o parte importantă din salariul diminuat cu 25%. Pot să confirm faptul că va fi o reală recuperare a pierderilor, dar şi că va creşte salariul minim în confirmitate cu inflaţia.Nu pot însă să vă spun cu cât pentru că va trebui să discutăm mai întâi cu sindicatele, FMI, Comisia Europeană etc. Premierul trebuie să vorbească o singură dată şi să o facă bine.

Despre asumarea răspunderii pe Legea Salarizării:

- Legea salarizării unitare practic va fi luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente în vederea stabilirii calendarului procedurii de asumare în vederea adoptării acesteia. Documentul va include, practic, două legi, respectiv o lege-cadru privind grila de salarizare, cu coeficiente de departajare între 1 şi 15 de la cel mai mic la cel mai mare salariu, şi o lege de aplicare a salarizării pentru anul 2011.

Despre disponibilizări:

- Bugetul pe 2001 este croit pentru 1.290.000 de bugetari. În 30 septembrie, România avea 1.316.000 de bugetari. Până la sfârşitul anului vor fi 1.290.000 de bugetari. În 2011 vom avea o politică în care disponibilizările naturale (cei care se pensionează) vor continua.

- Măsurile de austeritate aplicate de către Guvern au salvat un număr mare de locuri de muncă.

Despre birocraţie:

- Ştiu că, în România, procesele birocratice sunt încă încâlcite. Am o echipă care lucrează intens la debirocratizare. Aceste lucruri nu se pot face peste noapte. Am comasat agenţiile guvernamentale, am desfiinţat circa 220 de taxe parafiscale. Pentru 2011 pregătim simplificarea declaraţiilor fiscale pentru a nu se mai merge la mai multe ghişee, ci la unul singur, coroborat cu plata electronică a facturilor.

- Greutăţile sunt la obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. Pentru asta intenţionăm să stabilim un ghişeu unic, am vorbit şi cu cei de la Cluj. Oamenii străini ne critică pentru că trebuie să meargă în multe părţi pentru a obţine autorizaţii.

Despre evaluarea performanţelor angajaţilor din sistemul bugetar:

- Ar fi fost foarte greu acest lucru. Era imposibil să faci o analiză la fiecare bugetar. Ar fi durat ani cu contestaţiile lor. Procesul de restructurare s-a făcut pe baze de cost. Această lege a salarizării vine pe performanţe, de aceea trebuie să ne asumăm răspunderea pe ea, pentru că fie care virgulă este importantă. De ce credeţi că nimeni, în 20 de ani, nu a venit cu ea? (i-a întrebat Emil Boc pe ceilalţi doi invitaţi în emisiune, jurnaliştii Dan Turturică şi Lidia Moise n.r.)

Despre stimulente:

- Întotdeauna când pui ordine în sistem apar nemulţumiri, aşa  fost şi la pensiile speciale, de exemplu. Legea salarizării va rezolva această problemă.

Proiecte de viitor:

- În 2011, prioritatea investiţilor va fi pe absorţia fondurilor europene.

Despre companiile de stat:

- Procedurile de privatizare a companiilor de stat vor avea loc printr-o metodă transparentă.

Despre scrisoarea trimisă Curţii Constituţionale pe Legea Educaţiei:

- În privinţa conţinutului Legii Educaţiei, a fost o manipulare foarte mare. Nu s-a spus că prin această lege, de exemplu, se urmăreşte scăderea numărului de ore, programa va fi mult mai aerisită, că se introduce programul "Şcoală după Şcoală". Nu s-a spus că aduce descentralizare, se numesc directori de către comunitatea respectivă. S-a spus că studenţii nu sunt reprezentanţi în colegiile Senatelor. Ei au o reprezentare de 25%. Acum este interesul să nu se introducă performanţa şi competiţia. Nu este adevărat că legea este pentru UDMR. Casa, masa şi decontarea transportului pentru elevii care nu au şcoli aproape de locuinţa lor sunt nu numai pentru copiii minorităţilor, ci pentru toţi.

- Noi am sesizat Curtea Constituţională pentru că acest conflict a fost rezolvat după sesizarea lui Mircea Geoană către CCR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite