Premierul grec acuză Turcia că bruiază comunicaţiile avioanelor greceşti care supraveghează frontiera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec acuză Turcia că bruiază comunicaţiile avioanelor greceşti care supraveghează frontiera
Premierul grec acuză Turcia că bruiază comunicaţiile avioanelor greceşti care supraveghează frontiera

Premierul grec, George Papandreou, a declarat la summit-ul UE de la Bruxelles că există cazuri repetate de interferenţă de către radare turceşti a avioanelor care patrulează la frontierele europene în zona Mării Egee.

"Această practică creează impresia că Turcia încearcă să afecteze acţiunea noastră comună de luptă împotriva imigraţiei clandestine", a adăugat el.

Potrivit agenţiei europene Frontex, numărul migranţilor sosiţi în Grecia prin frontierele maritime a atins 14.000 de persoane în cursul primelor şase luni ale anului 2009, constatându-se o creştere cu 47 % în raport cu aceeaşi perioadă din 2008.

Grecia acuză Turcia că nu respectă acordul pentru readmiterea imigranţilor ilegali semnat în urmă cu 10 ani, iar mai recent că hărţuieşte avioanele care patrulează în cadrul Frontex.

Agenţia Europeană pentru Managementul Colaborării Operaţionale la Graniţele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii (FRONTEX) a fost creată prin dispoziţia din 24 octombrie 2004 a Consiliului Uniunii Europene.

Începând din anul 2005, ea îşi are sediul central în capitala Poloniei, Varşovia, şi întruneşte în birourile sale peste 200 de experţi. Obiectivul principal al agenţiei este securizarea graniţelor externe ale UE prin asistenţă, sprijin logistic acordat statelor membre, prin instruire profesională a grănicerilor, prin organizarea zborurilor de deportare, dar şi prin aşa-numitele joint-operations (operaţii comune) de prevenire a imigraţiei nedorite, departe de graniţele Uniunii.

La începutul lunii octombrie, armata greacă a acuzat Turcia că a ameninţat cu interceptarea un avion suedez care opera pentru Frontex, în timp ce acesta survola insula elenă Pharmakonissi, situată în estul Mării Egee.

Atena şi Ankara şi-au normalizat relaţiile în 1999, dar continuă să-şi dispute suveranitatea asupra unor zone din Marea Egee, iar imigraţia clandestină le oferă noi motive de tensiuni, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite