Spania: Premierul iberic vrea să întărească colaborarea cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania: Premierul iberic vrea să întărească colaborarea cu Rusia
Spania: Premierul iberic vrea să întărească colaborarea cu Rusia

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a dat asigurări luni că o "nouă etapă" a relaţiilor ruso-europene va fi demarată odată cu preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către Spania în 2010, informează AFP.

"Misiunea noastră, pe durata preşedinţiei spaniole, este de a demara o nouă etapă în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia", a declarat el în cadrul unei întrevederi cu preşedintele rus Dmitri Medvedev cu ocazia unei conferinţe organizate la Iaroslavl.

"Vom face tot posibilul să existe mai multă înţelegere, cooperare şi încredere reciprocă", a adăugat el.

Securitatea reprezintă una dintre principalele mize ale acestei relaţii. "Ne confruntăm cu provocări foarte importante. Suntem răspunzători împreună de securitatea internaţională", a precizat Zapatero.

Medvedev s-a declarat "nerăbdător" să colaboreze cu preşedinţia spaniolă în primul semestru al lui 2010. "Sunt sigur că vom putea să înregistrăm progrese în relaţia dintre Uniunea Europeană şi Rusia", a afirmat el.

Moscova întreţine relaţii conflictuale cu Suedia, care va ceda Spaniei la 1 ianuarie preşedinţia Uniunii Europene.

Stockhom doreşte să denunţe încălcările drepturilor omului de către Rusia, pledează pentru consolidarea relaţiilor Uniunii Europene cu fostele republici sovietice şi tergiversează aprobarea traversării gazoductului North Stream prin apele sale, unul dintre subiectele ce generează nemulţumiri Rusiei.

Relaţiile cu Rusia vor avea "un caracter prioritar" în timpul preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene, a subliniat o sursă apropiată Guvernului spaniol, adăugând că Spania vrea ca Rusia să devină un "partener strategic".

Zapatero s-a întâlnit în luna martie cu Dmitri Medvedev cu ocazia unei vizite oficiale la Madrid, ce a marcat o apropiere între cele două ţări şi a condus la semnarea mai multor acorduri, în special în domeniul energetic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite