Premierul Yukio Hatoyama, nou atac împotriva excesului de capitalism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul primului său discurs de politică generală, rostit în faţa legislativului de la Tokio după desemnarea sa oficială, premierul japonez Yukio Hatoyama a lansat un nou atac împotriva excesului de capitalism şi a promis construirea unei societăţi mai unite, informează AFP.

Într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, noul şef al guvernului de centru-stânga a declarat că intenţionează să revoluţioneze politica ţării, după aproximativ o jumătate de secol de dominaţie a Partidului Liberal Democrat.

Vom întreprinde o revoluţionare a politicii cu decizia fermă de a schimba istoria Japoniei, li s-a adresat deputaţilor şi senatorilor şeful guvernului nipon.

Cunoscut drept un opozant al exceselor capitalismului simbolizat de modelul american, premierul Hatoyama a declarat: Este incontestabil că libertatea pieţei revigorează societatea, dar este evident că a lăsa piaţa să decidă în legătură cu situaţia celor puternici sau a opta pentru fundamentalism economic în dauna vieţii poporului nu mai sunt idei valabile.

Partidul Democrat din Japonia (PDJ) a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative de la 30 august, întrerupând seria victoriilor PLD, partid aflat la guvernarea Japoniei aproape fără întrerupere din 1955 până acum.

Noul prim-ministru se bucură de un foarte mare grad de popularitate. Moştenitor al unei vechi familii politice şi comparat frecvent cu Kennedy, Yukio Hatoyama s-a angajat să construiască o societate mai unită şi să reducă risipirea fondurilor publice.

Prioritatea mea va fi de a corecta această anomalie şi de a reinstaura tradiţia japoneză de susţinere reciprocă, adaptată la epoca modernă, a spus demnitarul nipon. Acesta şi-a exprimat intenţia de a crea noi legături bazate pe valori comune, precum sportul, arta, voluntariatul şi internetul, menite să unească mai mult oamenii.

Acesta suţine o alianţă strânsă şi egală cu Statele Unite ale Americii, considerând-o de o importanţă capitală în diplomaţia Japoniei.

Primul ministru nipon a adăugat că doreşte să discute planul de relocare a bazelor militare americane în Japonia, unde sunt desfăşuraţi 47.000 de soldaţi americani, potrivit unui acord bilateral privind securitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite