Premieră: Legea logodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod Civil aduce o serie de noutăţi care protejează în special familia. Capitolele dedicate „Logodnei“ şi „Dezmoştenirii“ sunt noutăţi absolute în Codul Civil românesc. Proiectul noului Cod Civil va fi trimis Camerei Deputaţilor. Amendamentele propuse sunt  aproximativ 1500.

Capitolele dedicate “Logodnei” şi consacrării legale a instituţiei dezmoştenirii sunt noutăţi absolute în Codul Civil românesc. Introducerea prevederilor privind logodna a fost motivată de experţi “ca fiind o realitate tradiţională în România”.

Deşi nereglementată în Codul civil francez şi în Codul civil Quebec, logodna se regăseşte în Codul civil elveţian şi în Codul civil italian.

Astfel că persoanele logodite vor avea drepturi ca şi cele căsătorite, după o perioadă de convieţuire. În cazul în care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul să împartă bunurile dobândite.

Divorţul “la minut”

Alte noutăţi sunt introducerea divorţului pe cale administrativă şi procrearea unui copil asistată medical cu terţ donator, mai exact inseminarea in vitro. În cazul divorţului “la minut”, condiţia este ca soţii să nu aibă copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Acest divorţ se va face la primărie, pe cale adminstrativă şi nu în instanţă.

De asemenea, noul Cod va avea stipulat, în cazul adopţiei, consimţământul ambilor părinţi. În materia “Persoanei” se introduce recunoaşterea pentru copilul conceput a capacităţii anticipate de folosinţă, sub condiţia viabilităţii acestuia. Astfel că un copil încă nenăscut, dar al cărui tată moare, va avea dreptul la succesiune.

Cartea Funciară, reglementată

Una dintre cele mai importante noutăţi introduse în proiectul Codului civil la capitolul “Bunuri” este reglementarea cărţii funciare, adoptându-se principiul cel mai important care caracterizează publicitatea reală, respectiv principiul publicităţii absolute (efectul constitutiv al înscrierilor în cartea funciară).

Alte amendamente în cartea “Bunurilor” sunt reglementarea expresă a dreptului de proprietate privată şi a dreptului de proprietate publică, a dreptului de administrare, a dreptului de concesiune şi a dreptului de folosinţă gratuită.

Dezmoştenirea

În materia textelor din Cartea „Despre moştenire şi liberalităţi” sunt reglementate drepturile succesorale ale copiilor, care să nu depindă de faptele reprobabile ale părinţilor ori de hazardul deceselor sau naşterilor din familie. Principala noutate o constituie reprezentarea nedemnului, dar nu şi a renunţătorului, ipoteză care atrage şi un efect particular al reprezentării succesorale în cazul în care numai unii dintre descendenţii nedemnului reprezentat au putut beneficia de reprezentare, iar ceilalţi s-au născut ulterior. În secţiunea rezervată legatului, o noutate o reprezintă consacrarea legală a instituţiei dezmoştenirii.

Totodată, noul Cod Civil va duce la unificarea obligaţiilor civile şi comerciale într-o singură instituţie unitară – obligaţiile civile. Aceasta va fi aplicabilă atât în raporturile civile, cât şi în raporturile dintre comercianţii profesionişti, sau dintre aceştia şi persoanele fizice ori juridice care nu au această calitate.

Ca o consecinţă a abandonării dualismului Cod civil – Cod comercial, se impune în mod logic includerea în Codul civil a cât mai multor contracte, inclusiv a celor considerate apanajul exclusiv al comercianţilor: contractul de comision, de consignaţie, de expediţie, de transport, de agenţie, de intermediere, de cont-curent, de report, de furnizare. În materia ipotecii imobiliare se propune reintroducerea procedurii purgii (act prin care se notifică intenţia de a achita ipoteca – n.r.)

Autonomia de voinţă a soţilor

În materia raporturilor de familie se regăsesc cele mai spectaculoase noutăţi, deoarece Codul familiei va fi abrogat. Astfel, în materia regimurilor matrimoniale, în contextul reglementării convenţiilor matrimoniale este indispensabilă revizuirea soluţiilor consacrate în prezent în Legea nr.105/1992.

Astfel, se va consacra principiului autonomiei de voinţă a soţilor în sensul posibilităţii de a alege, în anumite limite, legea aplicabilă regimului matrimonial. De asemenea, aplicarea legii române în celelalte cazuri, în care nu se pot aplica alte criterii, asigură previzibilitatea soluţiei în această materie, respectiv aplicarea legii statului  cu care soţii „întreţin în comun cele mai strânse legături”.

De asemenea, în Codul Civil se instituie un nou caz de suspendare a prescripţiei extinctive. Astfel, se are în vedere continuarea curgerii prescripţiei în cazul negocierilor purtate în scopul rezolvării pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre părţi. În asemenea caz ar fi nejustificată şi inechitabilă prescripţia în privinţa celui care a încercat să evite un litigiu judiciar purtând cu bună-credinţă negocieri de rezolvare a diferendului.

1.500

- de articole ale Codului Civil au fost schimbate

image

Au fost încheiate lucrările comisiei pentru redactarea Codului de procedură Civilă, iar documentele vor fi înaintate Camerei Deputaţilor pentru luarea în dezbatere

image


Cătălin Predoiu
ministrul Justiţiei

Noutăţi

Una dintre cele mai importante reforme aduse este unificarea obligaţiilor civile şi comerciale într-o singură instituţie unitară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite