Baia Mare: Premiant printre boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi locuieşte în azilul de noapte din Baia Mare, alături de oamenii străzii, un copil de 11 ani are numai note mari la şcoală. Isteţ şi cu dorinţa de a învăţa, Grigore Luca a fost, până anul trecut, premiant al clasei a V-a de la Şcoala cu clasele I-VIII „Octavian Goga“. Anul acesta, însă, din cauza condiţiilor în care învaţă, are note de şapte şi opt. 

Grigore Luca are 11 ani, şi locuieşte de două săptămâni, împreună cu mama sa, Valeria Luca, la Centrul multifuncţional de tip azil de noapte. De când se ştie, copilul a dus o viaţă chinuită.
Tatăl său, Ioan Luca, şi-a părăsit familia în anul în care s-a născut copilul. Grigore mai are o soră, elevă în clasa a XI-a la Liceul nr. 1, de care nu mai ştie nimic de mai bine de trei săptămâni. „Am dat-o şi la Poliţie, dar nicio veste. Mi-e dor de ea“, spune, dezamăgit, copilul.
„Mama poartă vina pentru că am ajuns aici, la azil. Am stat şase ani pe Luminişului, măcar aveam cămăruţa noastră. Dar mama nu s-a mai ţinut de treabă, era femeie de serviciu într-o scară de bloc, şi ne-au dat afară“, relatează copilul. Valeria Luca (50 de ani) nu lasă copilul să vorbească şi se disculpă cât poate de situaţia în care a ajuns. „Plăteam pe Luminişului o chirie de 80 de euro, dar s-a majorat şi nu mi-am mai permis“, spune mama lui Grigore.

Învaţă la Centru

Grigore îşi face temele la Centru. „În mod normal, cei care dorm aici trebuie să părăsească Centrul la ora opt dimineaţă. Grigore merge la şcoală de la 11.00. Normal că îl lăsăm să-şi facă aici temele şi să rămână până pe la 10.30“, spune administratorul Centrului, Ovidiu Gîscă. Înainte să ajungă aici, erau zile în care se pregătea de şcoală pe întuneric şi pleca din casă flămând. Grigore are nevoi fireşti pentru un copil de vârsta lui, dar pe care încearcă să şi le rezolve singur: „Mi s-a rupt ghiozdanul. Am nevoie de un trening nou, stau prost cu caietele. Mi-am vândut telefonul mobil, pe care mi l-am luat din banii daţi de oamenii din adăpost, căci voiam să-mi iau măcar un ghiozdan. Dar mama mi-a luat banii şi şi-a luat două sticle de cafea şi apă minerală“, spune copilul.
Singurele jucării pe care le are sunt câţiva soldăţei de plastic. Copilul nu are pretenţii exagerate, dar nu l-ar deranja dacă cei avizaţi l-ar despărţi de mamă: „Măcar nu m-ar mai trezi în fiecare dimineaţă pe la 4.00-5.00. Şi aş avea linişte, să pot învăţa“.  Şi mai are o singură dorinţă pe care o spune foarte hotărât: „Când o să cresc, vreau să mă fac om!”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite