Zeci de refugiaţi de peste Prut au protestat în faţa Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de refugiaţi de peste Prut au protestat în faţa Prefecturii
Zeci de refugiaţi de peste Prut au protestat în faţa Prefecturii

Bătrânii, plecaţi din Basarabia şi Bucovina, şi-au cerut drepturile în centrul Craiovei

Începând cu 9.30, timp de două ore, aproape o sută de bătrâni au mărşăluit din Valea Vlăicii până în faţa Prefecturii, fluierând şi fluturând pancarde prin care îşi cereau drepturile. Este primul protest de acest gen pe care moldovenii născuţi în teritoriul dintre Prut şi Nistru l-au făcut în Craiova.

S-au săturat de promisiuni


Lucian Dorovschi, organizatorul manifestării, spune că i-a ajuns cuţitul la os şi că nu va ceda până când statul nu îi va da câteva sute de mii de lei. „În judeţ sunt 40.000 de persoane care şi-au părăsit casele şi au venit în România, când ruşii i-au invadat. Statul ar trebui să dea fiecăruia dintre noi câte două milioane de euro în fiecare lună, timp de zece luni”, a declarat Lucian Dorovschi.
Deşi la acţiunea de protest îşi anunţaseră prezenţa 240 de persoane, mulţi au lipsit din cauza bolii. „Cinci dintre ei sunt paralizaţi, au solicitat Ambulanţa ca să se poată deplasa. Alţii au forme mai uşoare de boală, care însă i-a ţintuit la pat”, a mai spus Lucian Dorovschi.

Copilăria în vilă, bătrâneţea în cămin


Cea mai în vârstă manifestantă de azi-dimineaţă a fost Eugenia Chelaru (79 de ani) care, în ciuda reumatismului, „s-a târât” până la Prefectură ca să strige „Daţi-ne banii!”. Moldoveanca ne povesteşte că trăia ca-n lux în oraşul Bălţi, din Basarabia, dar în prezent a a sărăcit într-atât încât plăteşte jumătate din pensie ca să îşi ducă zilele într-un cămin de bătrâni.
„Sunt fiică de preot, tatăl meu a slujit în oraşul unde m-am născut, după care în Craiova a fost profesor de muzică la Colegiul Naţional Carol I. În Basarabia nu duceam nicio grijă, ţineam magaziile încărcate ochi cu grâne, nici nu se punea problema să nu avem ce pune pe masă. Acum, din 700 de lei de la stat, 400 achit chiria la cămin”, ne-a spus bătrâna, care îşi aminteşte că la nouă ani, când războaiele zguduiau lumea şi când în oraşul Bălţi se auzeau doar împuşcături, şi-a aruncat pe umeri o haină groasă şi a luat drumul României, sperând într- o viaţă mai bună.
Felicia Ceahoreanu (76 de ani), tremură când istoriseşte despre clipele de groază petrecute în 1940, când ruşii puseseră stăpânire pe Bucovina.
„Stăteam într-o clădire supraetajată, condiţii la care acum nici nu mai visez. Într-o zi, ofiţerii ruşi au intrat pe hol şi de atunci am ştiut că nu mai avem scăpare, că vom deveni fugari. Aşa s-a şi întâmplat. Azi ne cerşim drepturile”, ne-a spus Felicia Ceahoreanu.

Autorităţile promit


Reprezentanţii Prefecturii Dolj au anunţat că s-au luat deja măsuri ca cererile refugiaţilor să fie soluţionate. Cristian Şovăilă, subprefectul de Dolj, a informat că reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor se vor întâlni cu cei ai Asociaţiei Persoanelor Deposdedate Abuziv Foştilor Deportaţi şi Refugiaţi din România, filiala Dolj, ca să rezolve problema.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite