Prefectul Capitalei propune modificarea legilor securităţii muncii pe şantiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Capitalei propune modificarea legilor securităţii muncii pe şantiere
Prefectul Capitalei propune modificarea legilor securităţii muncii pe şantiere

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a depus joi, la Senat, raportul final al campaniei de controale desfăşurate pe şantiere şi propunerile privind modificarea legislaţiei în acest domeniu, printe care şi eliminarea posibilităţii de plată a jumătate din minimul amenzii.

Potrivit unui comunicat de joi al Prefecturii Municipiului Bucureşti, în urma controalelor efectuate în perioada 13 iulie-27 august şi a concluziilor constatărilor, a rezultat necesitatea ca legislaţia să fie modificată, astfel încât să fie eliminate "lacunele existente".

Astfel, pentru o mai mare responsabilizare a angajatorului privind securitatea şi sănătatea angajaţilor săi este necesară majorarea cuantumului sancţiunilor deja existente, precum şi definirea de noi contravenţii.

"În raportul depus la Senat s-a propus ca în noua legislaţie să fie luată în considerare renunţarea la prevederile ordonanţei 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, astfel încât să fie eliminată posibilitatea ca societăţile contraveniente să plătească jumătate din minimul amenzii", menţionează sursa citată.

Potrivit Prefecturii, un alt aspect care trebuie reglementat este cel privind definirea termenului "în regie proprie", deoarece în urma controalelor a reieşit necesitatea asumării de către beneficiar a rolului de angajator şi a obligaţiilor ce decurg din acest rol.

De asemenea, urmare a numeroaselor accidente de muncă, soldate cu decesul unor muncitori după surparea unor maluri de pământ în şanţurile în care aceştia săpau, este necesară introducerea în categoria lucrărilor supuse inspecţiei activitatea asigurării locului unde se desfăşoară săpături.

Totodată, reprezentanţii Prefecturii precizează că, pentru diminuarea muncii la negru, se propune introducerea unor "sancţiuni semnificative" pentru fiecare angajator, dar şi obligarea angajatorului la încheierea contractelor de muncă până la finalizarea construcţiei în cazul persoanelor fizice.

Campania de control s-a desfăşurat pe 80 de şantiere din toate sectoarele Capitalei, în urma acestora fiind sistată activitatea pe 15 şantiere, alte 22 primind avertismente. Cuantumul amenzilor aplicate a fost de 197.000 de lei.

În urma acestor controale au fost iniţiate discuţii între prefectul Capitalei şi vicepreşedintele Senatului, Anca Daniela Boagiu, raportul final al acestor controale fiind înaintat în urma acestor discuţii.

"În 2009, pe şantierele din Capitală au avut loc 33 de accidente de muncă în care 14 oameni şi-au pierdut viaţa. În doar o lună, între 22 mai şi 27 iunie, 4 oameni au murit în urma surpării malurilor de pământ, în şanţurile în care lucrau fără protecţie. Toate aceste cifre, extrem de îngrijorătoare, m-au determinat să demarez campania de controale. (...) Este inadmisibil să pierdem vieţi omeneşti în timp ce luarea unor măsuri minime ar putea preveni acest lucru. Nu mi-am propus să mă opresc aici şi chiar voi relua verificările în domeniul protecţiei muncii după ce legislaţia în vigoare va fi modificată", susţine prefectul Capitalei, citat în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite